Pobjeda Huawei-ja: Švedski sud suspendovao odluku o blokadi 5G

Podijeli

Švedski sud suspendovao je presudu da kineski telekomunikacioni div Huawei ne smije učestvovati u postavljanju 5G mreže.

Huawei je osporio argument lokalnog telekomunikacionog tela PTS, rekavši da kompanija predstavlja sigurnosni rizik za državu. Sud traži dodatna pojašnjenja kako bi opravdao zabranu.

Zbog odluke suda, Švedska pošta i lokalno telekomunikaciono telo PTS morali su da odlože aukciju frekvencija, koja bi trebalo da se održi danas, javlja francuska novinska agencija AFP.

20. oktobra, kada je PTS zabranio Huawei učestvovanje u uspostavljanju 5G mreže, PTS je napisao da moraju da osiguraju održavanje švedske sigurnosti u skladu s novim zakonodavstvom. Sud PTS-a sada mu je naložio da pruži dodatna obrazloženja zabrane, prenosi SEEbiz.

Huawei je u međuvremenu istakao da takav argument nema pravnu osnovu. Dodali su kako bi odluka PTS-a kojom se švedskim firmama zabranjuje kupovina opreme Huawei, a istovremeno se mora ukloniti već instalirana oprema kineskog proizvođača, što će naneti nepopravljivu štetu kompaniji.

Švedska se na zabranu odlučila nakon što su SAD pojačale pritisak na savezničke zemlje da povuku Huawei iz svoje telekomunikacione infrastrukture.

Nakon Velike Britanije, Švedska je bila druga zemlja u Evropi i prva u EU koja se odlučila za zabranu. Švedski Ericsson i finska Nokia najveći su Huawei-jevi konkurenti u isporuci mrežne opreme 5G.