Vijesti o vakcini uzrokovale povećanu aktivnost na berzama

Podijeli

Vijest o snažnom napretku u trci za nalaženje vakcine protiv Covida-19 uticala je na to da u ponedeljak bude zabilježen jedan od najintenzivnijih trgovačkih dana od vrhunca pandemijske krize, uz promet od skoro dvije milijarde dolara, prema prvim podacima koje je analizirao Reuters.

Tokom dana vladao je pravi stampedo trgovaca na rizičnija ulaganja na tržištima dionica, valuta i obveznica, nakon što je Fajzer objavio pozitivne podatke o svom ispitivanju vakcine.

Investitori su masovno okrenuli leđa ulaganju u “sigurna utočišta” kao što su tehnološke kompanije, japanski jen i obveznice sa najvišim rejtingom, prenosi Tanjug.

U Sjedinjenim Državama je u ponedeljak na berzama ostvaren promet od oko 500 milijardi dolara, što je jedan od najprometnijih dana od marta, kada je strah od mjera zaključavanja zbog korona virusa uzdrmao finansijska tržišta.

Veliki rast prometa

Prema podacima Refinitiva, vrijednost trgovanja na berzama u Evropi bila je oko 120 milijardi dolara.

Vrijednost dionica kompanija koje su obično osjetljivije na ekonomske cikluse registrovale su najbolje jednodnevne rezultate ikada u SAD u odnosu na rivale koji su više fokusirani na rast, poslije vijesti o efikasnosti vakcine protiv korone.

Sličan trend uočen je i na tržištima obveznica i valuta, na kojima se obim prometa poklopio sa onim tokom paničnog trgovanja viđenog tokom haosa na berzama u martu, i bio je dvostruko veći od prometa u aprilu kada se pandemija obrušila na tržišta.

Ukupan promet za 33 valutna para na deviznim tržištima iznosio je u ponedjeljak 627 milijardi dolara. Prosječan dnevni promet u martu je bio 707 milijardi dolara, a u aprilu 380 milijardi.

Sjajne vijesti za borbu protiv korone

Skočio je i promet obveznica. Primjera radi, gotovo 170.000 njemačkih obveznica je promijenilo vlasnike, što za 1,5 puta više od prosjeka u ovoj godini, prema podacima kompanije Refinitiv.

Ukupan promet njemačkih državnih dužničkih hartija iznosio je u ponedjeljak skoro 9 milijardi eura, što je iznad dnevnog prosjeka od početka oktobra, pokazuju podaci Marketaksesa, glavne trgovačke platforme, prenosi Reuters.

Pfizer i BioNTech su na osnovu analiza vakcinisanih zaključili da je efikasnost vakcine čak 90 procenata. Kako su naveli, zaštita od COVID-19 postiže se 28 dana nakon prve vakcinacije, što podrazumijeva davanje pacijentu dvije doze.

Do sada su se naučnici nadali da će vakcina protiv koronavirusa biti efikasna najmanje 75 odsto.