Smjena na vrhu najskupljih gradova na svijetu: Cirih i Pariz potisnuli Singapur i Osaku

Podijeli

Cirih i Pariz potisnuli su sa vodećih pozicija Singapur i Osaku na novoj listi najskupljih gradova u svijetu, pridruživši se Hongkongu sa kojim dijele prvo mjesto.

Najnovije istraživanje britanskog The Economist Intelligence Unit (EIU) o indeksu troškova života pokazuje da je pandemija koronavirusa uticala na cijene robe i usluga u više od 130 gradova do septembra ove godine.

Prema izveštaju, skok Ciriha i Pariza na prvo mjesto duguje se jačanju švajcarskog franka i eura, prenosi Tanjug.

“Pandemija Covid-19 prouzrokovala je slabljenje američkog dolara, dok su zapadnoevropske i sjevernoazijske valute ojačale prema njemu, što je za posljedicu imalo rast cijene robe i usluga”, kazala je šefica ovog istraživanja u EIU, Upasana Dutt.

Troškovi života u Njujorku se koriste kao osnovni parametar za izračunavanje tog indeksa.
Azijski gradovi su tradicionalno dominirali u rangiranju prethodnih godina.

U Singapuru, koji je sada na četvrtom mjestu, zabilježen je pad cijena usljed egzodusa stranih radnika.

“Budući da se populacija tog grada-države smanjila prvi put od 2003. godine, pala je potražnja i nastupila deflacija. Sličan trend zabilježila je Osaka, gdje potrošačke cijene stagniraju, a japanska vlada subvencioniše cijene poput javnog prevoza”, navodi se u izveštaju.

Osaka dijeli peto mjesto sa Tel Avivom među deset najskuplji gradova svijeta.

Slijede Ženeva i Njujork, a Kopenhagen i Los Anđeles zaokružuju listu vodeće svjetske desetorke po visini troškova života.

“Cijene većine proizvoda i usluga uglavnom su ostale nepromijenjene tokom ove godine, ali su neke kategorije bile pogođene krizom zbog koronavirusa”, dodaje se u izveštaju EIU.

Cijene osnovnih proizvoda kao što su hrana i voda bile su stabilne, ali je slaba tražnja dovela do oštrog pada cijena odjeće.

“Problemi u lancima snabdijevanja takođe su imali različit uticaj na različitu robu, pri čemu su u nekim gradovima rasle cijene robe za kojom je vladala velika tražnja, kao što su računari”, napominje se u izveštaju.

Prema riječima Dutt, ovakvi trendovi mogli bi da se nastave i naredne godine, jer je potrošnja i dalje ograničena, što pravi pritisak na cijene.