Šta učiniti kada vam se poslodavac ne javi nakon razgovora za posao

Podijeli

Poslali ste motivaciono pismo i CV te su vas odmah pozvali na razgovor. Nosili ste profesionalnu odjeću i pripremali se za intervju, a čak ste imali dojam da je razgovor prošao prilično dobro. Potencijalni poslodavac na kraju vam je rekao da će vam se javiti.

No prošla je sedmica, dvije pa i tri, no niko se ne javlja. Nema e-maila, nema telefonskih poziva, nema komunikacije. Sigurno se pitate zašto.

Kako piše TheLadders, a prenosi 24 sata, postoji mnogo različitih razloga koji nemaju nikakve veze sa vama ili vašim kvalifikacijama. Naime, nedostatak komunikacije često je posljedica promjene smjera kompanije.

1. Radno mjesto možda više nije otvoreno

Ponekad početni smjer organizacije kompanije može biti popunjavanje određenog radnog mjesta, ali tokom postupka uviđaju da si više ne mogu priuštiti zapošljavanje ili shvataju da im ta pozicija trenutno nije potrebna. Iako bi bilo lijepo da vas o tome obavijeste, to nije uvijek slučaj.

2. Direktor zapošljavanja više ne radi u kompaniji

Ako direktor zapošljavanja iznenada napusti kompaniju, razboli se ili je na dužem odmoru, to je takođe razlog zašto vam se ne javljaju. Ljudi zaduženi za zapošljavanje nemaju uvijek plan ko će ih naslijediti u slučaju odsustva.

3. Razgovor je loše prošao

Iako vam se čini da je sve dobro prošlo, možda na razgovoru niste ostavili tako dobar dojam.

Što učiniti ako vam se ne javljaju?

Postoji nekoliko načina na koje možete pristupiti iznenadnom prekidu komunikacije, a te tehnike mogu vam pomoći u prilici za uspostavljanje kontakta i zapošljavanje.

1. Pokažite inicijativu

Budući da ne znate zašto nema komunikacije, najbolje im se javiti nekoliko puta kako biste pokazali da ste zahvalni na njihovom vremenu i radujete se šta ćete se čuti s njima. Ova strategija je umjerena i pokazuje poslodavcu da ste još zainteresirani za poziciju, a pritom nijeste nametljivi. Obično je dovoljno poslati jedan e-mail jednom sedmično tokom prve tri nedjelje. Tako pokazujete da ste optimistični i energični oko mogućnosti rada u toj kompaniji.

2. Za povezivanje koristite različite medije

Ako ste jedne nedjelje poslali e-mail, sljedeće pozovite kancelariju ili im se obratite na društvenim mrežama poput LinkedIna. Korišćenje različitih medija za povezivanje s poslodavcem sjajan je način da im pokažete kako mislite ozbiljno.

3. Razgovarajte s nekim koga poznajete u toj firmi

Ako imate bilo kakve druge kontakte unutar kompanije, obratite im se kako biste doznali jesu li nešto čuli. Iskoristite poznanstva da biste dobili informacije ili da ih oni doznaju od poslodavca.

Ostanite pozitivni i nastavite

Možda nikada nećete saznati zašto vam se niko nije javio. Međutim, ako se situacija ne promijeni nakon nekoliko sedmica, vrijeme je da krenete dalje i fokusirate se na sljedeći korak. Koncentrišite se na svoje ciljeve u karijeri i budite spremni za sljedeću priliku.

manager.ba/moj-posao.net