Upoznajte najnovijeg i jednog od najmlađih milijardera: 25-godišnji biznismen izašao je na berzu i privukao investitore

Podijeli

Osnivač Luminara, Ostin Rasel, postao je jedan od najmlađih milijardera koji su samostalno stvarali biznis, nakon što je njegova kompanija debitovala na javnim tržištima u četvrtak. Rasel (25) imao je samo 17 godina kada je osnovao Luminar 2012.

Dionice Luminara porasle su u petak iznad 30 dolara po dionici, povećavši ukupan rast na 43 odsto za taj dan. To je Raselovo bogatstvo povećalo na preko milijardu dolara i pridružilo ga klubu najbogatijih ljudi na svijetu.

Luminar se pojavio kao jedna od vodećih kompanija u brzorastućoj industriji start-apova. Očekuje se da će proizvođači automobila početi da nude usluge ove kompanije kao naprednu opciju za svoja vozila u sljedećih nekoliko godina, kako bi omogućili bolju tehnologiju asistencije vozaču. Trenutno se firme poput Luminara takmiče za dobijanje ugovora za isporuku ovih senzora.

Luminar je u maju potpisao važan ugovor s Volvom o isporuci lidar senzora za vozila, počev od 2022. godine. To je bio jedan od prvih takvih poslova u industriji.

U novije vrijeme, Luminar je sklopio ugovor o isporuci senzora za Mobileyeu, Intelovoj podružnici koja snabdijeva mnoge sisteme za pomoć vozaču bazirane na kameri u današnjim automobilima.

Luminar isporučuje senzore za samovozeće prototipove Mobileyea, ali ne i za serijska vozila, pa to samo po sebi nije bilo velika stvar. Ali ako Mobileye završi svoju novu generaciju tehnologije, to bi u budućnosti moglo dovesti do velike prodaje Luminarovog lidara.