eBay počinje naplatu poreza od 20% u Srbiji, kupci ogorčeni: Već plaćamo visoke naknade

Podijeli

Najpoznatija svjetska platforma za online aukcionu prodaju eBay poslala je juče obavještenje korisnicima u Srbiji da će od januara, u skladu sa srpskim poreskim propisima, početi da obračunava PDV u iznosu od 20 odsto.

Porez će se, prema njihovom obaveštenju, naplaćivati svim korisnicima eBay-a sa prebivalištem u Srbiji, prenosi beogradska Politika.

V9&est o novim pravilima i većim troškovima trgovanja na internetu mnogi ovdašnji korisnici su dočekali sa negodovanjem, budući da eBay naplaćuje visoke provizije.

Inače, preko ove platforme danas trguju mnogi građani Srbije.

Ovaj globalni internet-buvljak nije mjesto gdje se prodaje samo nova roba, nego često i polovna po vrlo primamljivim cijenama za kupce sa Zapada.

Jedan dugogodišnji trgovac starim stvarima koje prodaje preko eBay-a kaže za Politiku da ga je iznenadila ova vijest, ali da još nije siguran o kakvom porezu je riječ i koliko će ga to koštati.

“Uplate za prodate stvari stižu najčešće preko PayPal-a, a da bih podigao taj novac moram da ga prebacim na moju internet-karticu. Siguran sam da država i Poreska uprava imaju uvid u moje devizne prilive, ali to nije čista zarada. Mnogo je troškova koji idu uz to i na kraju ostane tek toliko da pokrijem manju platu”, kaže on.

Navodi troškove poštarine koja je često viša od cijene predmeta koji prodaje, plus provizije koje naplaćuje eBay.

“Prošlog mjeseca sam platio 1.200 dolara provizije. Možda to nekome zvuči nevjerovatno, ali roba koju prodajemo je mahom stara i polovna, sa buvljaka, stare stvari koje niko ne želi i koje, na sreću, ipak imaju kupce. Bilo da je reč o militariji (stare vojne stvari), starim časopisima ili raznim predmetima koje je neko bacio”, kaže sagovornik Politike i dodaje da ne bježi od plaćanja obaveza, ali da bi volio da bude pravedno.

Trgovci kažu da će mnogi poslije ove najave sigurno odustati od ovakve trgovine ili će jednostavno pokušati da registruju naloge u drugim državama kako bi izbjegli plaćanje obaveza. Tvrde da preko ovog i sličnih sajtova trguju oni koji ne mogu da žive od plate od 30.000 dinara, pa pokušavaju da nadomjeste novac u kućnom budžetu, prodajući stare stvari.

Jedan od njih koji živi u Hrvatskoj, a na eBay-u prodaje preko više naloga među kojima je jedan iz Srbije, kako kaže, ovu vijest nije primio ozbiljno budući da preko srpskog naloga i ne prodaje mnogo.

“Glavna prodaja ide preko naloga u Italiji na kome radim više od deset godina. Nikada nisam plaćao porez, jer u Italiji takve obaveze imaju ozbiljni trgovci sa registrovanim internet-prodavnicama. Obični trgovci, poput mene nikada nijesu imali takvu obavezu niti je bilo kontrola. Ja čak sumnjam da je ovo način da eBay kao kompanija pokušava da uveća svoje prihode” kaže sagovornik pomenutog lista, dodavši da mu je nedavno na nalog registrovan u Italiji stiglo obavještenje da se od februara zahtijeva VAT broj, da ako žele da prodaju, moraju da budu registrovani.

“Mislim da će većina prodavaca, u slučaju da krene naplata poreza, trgovinu preseliti na Facebook, gdje postoje brojne ciljne grupe, recimo kolekcionara koji međusobno prodaju i mijenjaju stare stvari. Tako se i druge društvene mreže mogu koristiti u ove namjene u budućnosti”, smatra on.