Bitcoin iznad 30.000 dolara, Jovović: Očekuje se dalji rast

Podijeli

Vrijednost kriptovalute bitcoin dostigla je rekordan nivo od preko 30.000 dolara.

Ova popularna kriptovaluta je tokom 2020. uvećala svoju vrijednost čak 300 odsto, a samo u posljednjih mjesec dana 50 odsto.

Crnogorski IT stručnjak Mirko Jovović kaže da je jedan od razloga strelovitog i za mnoge neočekivanog rasta vrijednosti bitcoina i štampanje ogromne količine keša kako bi se „gasila“ kriza zbog pandemije koronavirusa, od čega je dio prešao u kripto-svijet.

On za portal Investitor kaže da će vrijednost ove kriptovalute, ali i Ethereuma, vjerovatno nastaviti rasti još do polovine januara.

“U prilog ovome ide i to što će se bitcoin, ali i još 549 kriptovaluta, pojaviti u novim indeksima na svjetskim berzama početkom 2021. godine. To je zvanično najavio S&P Dow Jones Indices, opisavši bitcoin i ostale kriptovalute kao ‘klasu imovine u nastajanju’”, kazao je Jovović.

Treća stvar koja ide u prilog kriptovalutama je i dalje velika nesigurnost u svijetu po pitanju ekonomije i oporavka, tako da investitori traže mjesto na kojem će osigurati svoju imovinu.

“Svi znamo da je bitcoin rezultat predhodne krize. Takođe trebamo da uzmemo u obzir da je već 12 godina on potvrdio svoju rezistentnost, kao i da se veliki broj stručnjaka iz fin-tech industrije slaže da ovo nije još ni približno njegova vrijednost koju će da ima”, naveo je Jovović.

Dodaje da je i najpoznatija američka kripto-kompanija Coinbase predala dokumentaciju za izlazak na berzu, koji se očekuje početkom ovo godine.

“Odluka PayPal-a da od ove godine digitalne valute prihvati kao sredstvo plaćanja u maloprodajama, takođe ide u prilog očekivanjima da će vrijednost kripto-tržišta nastaviti rast”, kazao je Jovović.