Najvažniji finansijski savjet od Vorena Bafeta: Prvo otplatite dug na kreditnim karticama

Podijeli

Amerikanac Voren Bafet nadaleko je poznat kao jedan od najvećih ulagača ikad. Čudo iz Omahe, kako mu je nadimak, ostvario je nevjerovatne povrate investicija tokom svoje karijere, ali ono što je najimpresivnije je čista dosljednost njegovih poteza u tim investicijama.

Tokom pet decenija, Bafet je ostvario složenu godišnju stopu rasta od gotovo 20%. A zarada se ne događa slučajno. To je kombinacija njegovog znanja, strategije ulaganja, ali, što je najvažnije, njegove discipline.

Ovi nevjerovatni rezultati su doprinijeli da ulagači poštuju i osluškuju šta to radi o govori Voren Bafet. Tu ulogu imaju brojni konstruktivni savjeti koje je investitorima pružao tokom svih ovih godina.

Bafet je zaradio veliki novac za sebe ali i za investitore svoje kompanije Berkshire Hathaway. Međutim, doprinos koji je dao da manji investitori zarade novac je neprocjenjiv.

Uz korisne savjete koje je dao o ulaganju, Bafet je dao i neprocjenjive savjete o ličnim finansijama koje mogu da primijene svi, ne samo oni koji velikim novcem trguju akcijama.

Zato je vrijeme da razmislite o svojim ličnim finansijama poput Bafeta. Njega su jednom pitali koja je najbolja investicija u to vrijeme koju bi mogli da učinimo.

Bafetov jedini savjet bio je odmah da plati dug s kreditne kartice, prije nego što se učini bilo šta drugo.

Objasnio je da iako može predložiti dionice koje bi mogle narasti 20% za godinu dana, ne postoji način da se zajamči da će se bilo koja investicija ili bilo koji iznos vratiti po tom pitanju.

Međutim, ono što možete jamčiti jeste da će dug na kreditnoj kartici te godine koštati 20%. Stoga je mnogo smislenije prvo otplatiti dug na kreditnoj kartici. To uključuje bilo koji drugi dug s visokom kamatom koji imate.

Jednom kada svoj kapital iskoristite za otplatu duga s visokom kamatom, tada će imati smisla da počnete investirati i tražite neku vrstu visokopovratnih dionica u koje bi i Bafet uložio.

Najbolja dionica koju možete kupiti danas

Kroz 2021. godinu postoji nekoliko kanadskih dionica koje bi Bafet cijenio. Jedna od najatraktivnijih dionica za kupovinu, kako prenosi Yahoo! Finance, trenutno je Enbridge (TSX: ENB) (NYSE: ENB).

Enbridge je jedna od vodećih kompanija u Sjevernoj Americi za dugoročno vlasništvo investitora, jer ona predstavlja presudnu komponentu sjevernoameričkog energetskog tržišta.

Osim toga, sa svojim glavnim konkurentskim prednostima, Enbridge je u povoljnom položaju. Snažna konkurentska prednost nešto je što Bafet uvijek cijeni prilikom odlučivanja gdje investirati.

Njegove investicije su takođe dobro diverzifikovane, što mu pomaže da ublaži kratkotrajne krize tržišta poput sadašnjih. To je glavni razlog zašto je Enbridge toliko izdržljiv i zašto je to toliko kvalitetna dionica na koju investitori mogu računati godinama.

Danas kompanija još uvijek trguje potcijenjeno. Od zatvaranja ponedjeljka, Enbridge je trgovan s više od 25% 52-sedmičnog maksimuma. Ovo danas predstavlja značajan popust za investitore – nešto što bi Bafet smatrao vrlo atraktivnim.

Uz to, uz nevjerovatnu vrijednost, dionice takođe isplaćuju značajnih 8,2% dividende.

Poenta

Upravljanje vašim investicijama i ličnim finansijama ide daleko dalje od posjedovanja visokokvalitetnih dionica. Naravno, uvijek želite praviti najbolje investicije. Međutim, treba razmišljati o puno više od vašeg portfelja ulaganja.

Savjeti Vorena Bafeta o ličnim finansijama podsjećaju nas koliko je važno ostati na vrhu svojih mogućnosti. Ključno je razumjeti koje su vaše potrebe za kapitalom i koliki troškovi.

Jednom kada budete sigurni da imate svoje lične finansije pod kontrolom, tada se možete fokusirati na odabir ulaganja s najvećim potencijalom.