Kako su investitori s Reddita doveli Ričarda Bransona do rekordnog bogatstva

Podijeli

Ričard Branson trebalo bi da poleti prema svemiru, no čini se da je njegovo bogatstvo već katapultirano u neslućene visine.

Milijarder je svom bogatstvu dodao oko dvije milijarde dolara od početka januara, jer su dionice njegovog Virgin Galactic Holdings Inc. narasle do vrhunca nakon niza pozitivnih događaja.

U tome su mu, sasvim neočekivano, pomogli mali investitori s Reddita, piše SEEbiz. Prvo je postojao plan Cathie Wood za fond kojim se trguje na berzi i koji prati kompanije usmjerene na svemir. Tada je Virgin Galactic uvučen u ludu trgovinu podstaknutu s Reddita. I na kraju svega u ponedjeljak je stigla informacija da će kompanija nastaviti probne letove svog svemirskog aviona na raketni pogon. Dionice su se ove godine već više nego udvostručile.

Branson, čija kompanija Virgin Atlantic Airways Ltd. je prošle godine morala biti spašena s ruba kolapsa, sada ima rekordnu neto vrijednost od 7,8 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Njegov udio u Virgin Galactic-u čini gotovo polovinu njegovog ličnog bogatstva. Dionice kompanije iz Las Crucesa iz Novog Meksika porasle su 3,1% jutros u New Yorku, dok su mnoge dionice popularne među trgovcima Reddita – uključujući GameStop Corp. i AMC Entertainment Holdings Inc. – pale.

Svemirski turizam jedna je od najnovijih opklada Bransona (70), serijskog osnivača firmi, od izdavačkih kuća do marki bezalkoholnih pića. Brend Virgin kojeg je osnovao kao trgovac putem pošte putem davne 1970. godine sada je povezan s više od 40 kompanija širom svijeta, uključujući britansku banku Virgin Money UK Plc.

Prije tri mjeseca, Virgin Hyperloop je na svojoj kratkoj testnoj trasi u Nevadi prvi put u kapsuli prevezao dvoje putnika. Oni su bili suosnivač kompanije Josh Giegel te direktorica zadužena za iskustvo putnika Sara Luchian. Vožnja je bila kratka, ali brza.

Trenutni planovi kažu da bi Virgin Hyperloop trebalo da usavrši tehnologiju i testira je do 2025. godine, a do kraja decenije očekuje se i prva komercijalna usluga prevoza ljudi i tereta – u Emiratima, Indiji ili SAD-u.