Coca Cola

Coca-Cola Zero Sugar biće najveći izvor rasta kompanije u 2021.

Podijeli

Najveći izvor rasta Coca-Cole tokom sljedećih nekoliko godina vjerovatno će biti verzija istoimenog pića bez šećera.

“Zapravo, najbolji pokretač rasta u 2021. i moguće još nekoliko godina vjerovatno će biti Coca Zero Sugar”, rekao je izvršni direktor kompamije Džejms Kvinsi u intervjuu koji je emitovan u CNBC-ovoj emisiji “Closing Bell”.

Piće je lansirano u cijeloj zemlji 2017. godine kao ažurirana verzija Coke Zero, koja je tada imala 12 godina. Coca Zero Sugar trebalo je da podsjeća na tradicionalnu Coca-Colu, ali i dalje privlači potrošače zbog izbacivanja šećera. A proizvod se kompaniji isplatio, podstaknuvši rast prodaje čak i tokom pandemije koronavirusa .

“Coke Zero je rastao 2020. godine kroz Covid pandemiju i zapravo je na apsolutnoj osnovi najveći pokretač rasta kompanije”, dodao je Kvinsi.

On je izdvojio Coke-ovu Topo Chico Hard Seltzer i pjenušavu vodu AHA kao nove proizvode koji bilježe dobre rezultate prodaje u prvim danima nakon njihovog predstavljanja.

Trenutna kriza izazvala je i lansiranje drugih pića, poput Coke Energy-a. Iz uprave kompanije su analitičarima rekli da će firma 10. februara objaviti zvanične rezultate dobiti.

Dionice Coca-Cole pale su međutim 16% u posljednjih 12 mjeseci, što joj daje tržišnu vrijednost od 215 milijardi dolara.