Bill Gates, Bil Gejts, Microsoft

Promjena stava: Gejts više nije negativan prema kriptovalutama

Podijeli

Suvlasnik Microsofta Bil Gejts do prije koju godinu bio je žestoki kritičar kriptovaluta koje je nazvao spekulativnim ulaganjem. Čini se da je u međuvremenu ipak pomalo revidirao stavove, prenosi SEEbiz.

Kako piše MarketWatch, u novijem intervjuu za američku televiziju CNBC, Gejts je rekao kako danas ima “neutralan stav” prema bitcoinu, jer niti posjeduje kriptovalutu, niti se kladi protiv nje.

Gejts u sklopu svoje fondacije radi na širenju digitalnih valuta u zemljama u razvoju, ali to čini s ciljem da se omogući što veća transparentnost i lakši povrat novca. Njemu danas najviše smetaju mogućnosti za kriminalne aktivnosti koje omogućuje anonimnost kriptovaluta i ta mogućnost zloupotrebe je najvjerovatnije glavni razlog za njegov trenutni stav.

S druge strane, kompanija Microsoft je nedavno patentirala svoj sistem kriptovaluta, zasnovan na alternativnim metodama rudarenja, poput tjelesne temperature i moždanih talasa.

Prethodnih godina, Gejts je kritikovao spekulativnu prirodu kriptovaluta, smatrajući da iza njih ne stoji nikakva vrijednost i izjavio kako “bi se kladio protiv njih kad bi postojao lak način za to”.