London, neboder

Velika Britanija uvodi porez na velike kompanije: Da se brže izađe iz krize

Podijeli

Britanija će povećati porez na svoje najveće kompanije počevši 2023. godine, kada započinje oporavak državnih finansije od posljedica pandemije, najgoreg ekonomskog pada u više od tri vijeka i traumatičnog razvoda od Evropske unije, svog najvećeg trgovinskog partnera.

Britanski ministar financija Rishi Sunak se, govoreći u srijedu u parlamentu, obavezao na dodatnih 65 milijardi funti (skoro 75,2 milijardi eura) za produženje hitnih mjera potpore radnicima i preduzećima, istovremeno dokazujući da će porezi rasti nakon što “ekonomska bol” izazvana pandemijom koronavirusa bude ublažena.

“Baš kao što bi bilo neodgovorno prerano povući podršku privredi i građanima, bilo bi neodgovorno dopustiti da se buduća zaduživanja i dugovi ne kontrolišu”, rekao je on, upozoravajući da bi sve veće kamate mogle učiniti nivo javnog duga neodrživim.

Vlada Velike Britanije, kako javlja CNN, posudila je ogromne svote novca kako bi finansirala preko 400 milijardi funti (462,5 milijardi eura) podsticaja tokom krize.

Ukupni državni dug popeo se na 2 biliona funti (2,3 biliona eura), ili blizu 100% BDP-a, što je nivo koji nije viđen od 1960-ih, prema podacima zavoda za nacionalnu statistiku.

“Mnoge vlade će raditi decenijama da vrate nagomilani dug”, rekao je Sunak, koji je preuzeo dužnost u Ministarstvu finansija samo nekoliko sedmica prije nego što je u martu u Velikoj Britaniji bukvalno eksplodirala kriza koronavirusa.

Naciolani BDP pao je za gotovo 10% tokom 2020. godine, vraćajući ekonomiju blizu veličine koja je bila 2013. godine. Očekuje se da će trajno blokiranje zemlje, nametnuto 5. januara, teško pogoditi privredu u prvom kvartalu 2021, dok će poremećaj u u odnosima sa EU nakon prelaznog razdoblja Brexita takođe opteretiti privredne aktivnosti.

Sunak je najavio planove za povećanje poreza na dobit sa 19 na 25%, koji će, kako je rekao, i dalje biti ispod nivoa u većini glavnih evropskih ekonomija.

Viša stopa poreza stupiće na snagu u aprilu 2023. godine, a primjenjivaće se samo na kompamije s godišnjom dobiti od 250.000 funti (289,13 hiljada eura) i više, što će uticati na 10% preduzeća, dodao je.

Kompanije s dobiti ispod 50.000 funti (57.800 eura) godišnje i dalje će se oporezivati ​​po nižoj stopi, uz uvođenje sužene stope za dobit veću od 50.000 funti.

Poslovna udruženja su već reagovala i upozorila su da bi porast poreza mogao učiniti Britaniju manje konkurentnom i u konačnom potkopati privredni oporavak, što nikome nije u interesu pa ni državi.

“Pomicanje poreza na korporaciju na 25% u jednom naletu izazvaće oštar udar za mnoga preduzeća i šalje zabrinjavajući signal onima koji planiraju ulagati u Ujedinjeno Kraljevstvo”, upozorio je Toni Danker, generalni direktor Konfederacije britanske industrije, najveće grupa poslovnog lobija u Velikoj Britaniji.

“Velika Britanija ne može zaboraviti da postoji u visoko konkurentnom globalnom okruženju. Promjene poreza na dobit moraju se uskladiti s predanošću usmjeravanja i pojednostavljenja poreskog zakona Ujedinjenog Kraljevstva”, dodao je Majls Selik, izvršni direktor kompanije TheCityUK koja zastupa firme iz sektora finansijskih usluga.

Pragovi za osnovnu i višu stopu poreza na dohodak takođe se zamrzavaju od sljedeće godine, umjesto da rastu s inflacijom, što znači da će neki radnici plaćati i više poreza.

Uz rast poreza, Sunak je najavio podsticaje za jačanje poslovnih ulaganja u sljedeće dvije godine. Takođe je najavio produženje smanjenjenih poreza na promet i druge poslovne poreze do kraja septembra, uz olakšice za ugostiteljstvo, turizam i zabavu, koje se zadržavaju i u sljedećoj godini.

Podrška za zapošljavanje

Vlada će po treći put proširiti svoj program podrške za otvaranje novih radnih mjesta i zadržati povećana plaćanja socijalne pomoći.

Sunak se obavezao da će subvencionirati plate radnika do septembra, a od kompanija se tražilo da doprinosu troškovima počevši od jula.

Pandemija je već izbrisala više od 700.000 radnih mjesta u Britaniji i ostavila skoro 4,7 miliona ljudi, čekajući da država isplati glavninu svojih plata, pokazuju vladini podaci.

Sunak je iznio i planove za povećanje potpore za samozaposlene i usmjeravanje 5 milijardi funti (5,8 milijardi eura) u “potpore za ponovno pokretanje” za više od 600.000 tvrtki iz sektora ugostiteljstva. Novi program kreditiranja omogućiće ovim kompanijama da se prijave za državne zajmove u iznosu do 10 milijuna funti (11,56 miliona eura) do kraja godine.