oil, nafta, petrol, platform, worker

Cijene nafte prekinule rast nakon sedam uzastopnih sedmica

Podijeli

Nakon sedam sedmica rasta, prošle nedjelje cijene nafte na svjetskim tržištima pale su više od 2 odsto zbog sporog rasta ekonomije, što će izazvati slabljenje potražnje za ‘crnim zlatom’.

Cijena barela prošle sedmice na londonskom tržištu pala je 2,3 odsto, na 84,80 dolara, a za toliko je pojeftinio i barel na američkom tržištu, pa mu je cijena skliznula na 81,25 dolara.

U prethodnih sedam sedmica, cijena barela u Londonu porasla je oko 18, a na američkom tržištu više od 20 odsto.

Prošle sedmice došlo je do splašnjavanja sklonosti ulagača prema riziku jer se rast najvećih svjetskih ekonomija usporava, dok bi centralne banke mogle zadržati kamatne stope na visokim nivoima duže nego što se očekivalo, prenose agencije.

Fokus trgovaca naftom okrenuo se konsolidaciji, nakon što je opšta sklonost riziku “potisnuta zbog jačanja makroekonomskih prepreka – od sporog rasta Kine do zabrinutosti zbog rastućih kamatnih stopa”, napisao je u svojoj bilješci Ole Hansen iz Saxo banke.

Smatralo se da će Kina, najveća svjetska uvoznica nafte, igrati glavnu ulogu u povećanju potražnje za naftom u ovoj godini. No, oporavak te zemlje nakon ukidanja covid mjera, sporiji je nego što se očekivalo.