fiskalna kasa, kasa, račun

Besplatna elektronska fiskalizacija za mala preduzeća i preduzetnike: Kada startuje i kako funkcioniše

Podijeli

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija nedavno je najavilo da će pokrenuti servis preko kojeg će mala preduzeća i preduzetnike imati pristup besplatnoj elektronskoj fiskalizaciji.

Sistem elektronske fiskalizacije pokrenut je početkom godine, s prelaznim rokom do 1. jula za ona preduzeća koja još nijesu spremna za novi način fakturisanja usluga, koji će obezbijediti prijavu poreza u realnom vremenu.

Adaptiranje na novi sistem znači i trošak za sva pravna lica a najava da će za mala preduzeća i preduzetnike ovaj sistem biti besplatan, bio je povod da pitamo Ministarstvo šta to tačno znači i kako će taj dio funkcionisati.

“Web aplikacija eFaktura, besplatno softversko rješenje za fiskalizaciju bezgotovinskih faktura, je u testnoj fazi i u naredne dvije sedmice biće omogućena registracija za sve zainteresovane male privrednike i preduzetnike, koji imaju do 10 zaposlenih i bezgotovinske šablonirane (ponavljajuće) fakture na mjesečnom nivou. Ovo rješenje je razvijeno od strane Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, a u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja i Uprave prihoda. Softversko rješenje podržava fiskalizaciju bezgotovinskih faktura i na ovaj način želimo da olakšamo preduzetnicima i malim privrednicima ulazak u proces fiskalizacije bezgotovinskih transakcija”, saopšteno je portalu Investitor iz Ministarstva.

Softversko rješenje eFaktura, kako je pojašnjeno, namijenjeno je malim privrednicima i preduzetnicima koji imaju do 10 zaposlenih i bezgotovinske šablonirane fakture na mjesečnom nivou.

“Aplikacija je pogodna za manje privredne subjekte za fakturisanje nekoliko faktura mjesečno, koja će u potpunosti omogućavati fiskalizaciju računa ove vrste”, dodali su.

eFaktura je web rješenje, za čije korišćenje je neophodna internet konekcija, a aplikacija je povezana sa poreskim sistemom Uprave prihoda u realnom vremenu.

“Samo softversko rješenje je besplatno za preduzetnike i male privrednike, ali da bi realizovali fiskalizaciju računa obveznici su dužni da obezbijede elektronski sertifikat koji pružaju ovlašćene kompanije u Crnoj Gori. Elektronski sertifikat u ovom trenutku predstavlja trošak u iznosu od 30 eur na godišnjem nivou i njegova nabavka biće u nadležnosti privrednika, odnosno preduzetnika. eFaktura kao digitalno rješenje funkcionalno podržava sve postojeće tipove elektronskih sertifikata izdatih od sertifikacionih tijela u Crnoj Gori, pa privrednici i preduzetnici mogu odabrati bilo koji od dostupnih sertifikata na tržištu”, naveli su iz Ministarstva.

Na koji način i gdje se mala preduzeća i preduzetnici mogu prijaviti za ovu uslugu?

Uskoro će na portalu eUprava biti dostupna predregistraciona forma, kako bi se zainteresovani preduzetnici i mala preduzeća mogli prijaviti za korišćenje aplikacije eFaktura. Na ovaj način želimo posebnu pažnju da posvetimo malim privrednicima i preduzetnicima, posebno u vremenu pandemije, kada su manje uslužne djelatnosti i te kako pogođene cjelokupnom ekonomskom i epidemiološkom situacijom.

Imate li procjenu koliko će malih preduzeća i preduzetnika imati pravo na ovu uslugu?

Kako je eFaktura kao rješenje usmjerena i prevashodno namijenjena privrednim subjektima koji obavljaju bezgotovinske transakcije, vjerujemo da ćemo na ovaj način omogućiti i pomoći elektronsku fiskalizaciju za oko 5 hiljada malih privrednika i preduzetnika. Pratićemo uspješnost registracije i razvoja same baze korisnika, a, svakako, u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija, u dijelu eUprave, imaćemo i operativni tim koji će pružati korisničku podršku svim zainteresovanim privrednicima koji ispunjavaju uslove za korišćenje eFaktura web aplikacije.