Mercator Ljubljana

U rukama Fortenove: Sjedište Mercatora ostaje u Ljubljani, nema otpuštanja

Podijeli

Uprava najvećeg slovenačkog maloprodavca Mercator i regionalna mješovita grupa Fortenova prelazak dionica Mercatora iz Agrokora u Fortenovu vide kao početak nove ere i priliku za sve dionike. Sjedište Mercatora ostaje u Sloveniji, a otpuštanja nijesu planirana. U novom vlasniku, koji podržava njihovu razvojnu strategiju, vide mogućnosti za nova radna mjesta. Čak i priliku za nova radna mjesta vidi u novom vlasniku, koji će moći podržati njihovu strategiju razvoja.

Prvi čovjek Mercatora, Tomislav Čizmić, rekao je i da su svjesni značaja kompanije za razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije u Sloveniji i regionu.

Pridruživanje grupi Fortenova vidi kao priliku za slovenačke dobavljače i njihove brendove. Međutim, smatra da kupci vode glavnu riječ u tome.

“Mercator danas nije samo maloprodaja, već je mnogo više, platforma koja povezuje zaposlenike, kupce i dobavljače. To je uspješna kompanija s jasnom vizijom s kojom smo povećali profitabilnost, uspješno smanjili dug i razvili nove prodajne koncepte. Spremni smo za budućnost obilježenu personalizacijom ponude i digitalizacijom potpomognutom izvrsnom analitikom. Cilj je jednostavan, ponuditi ono što kupac želi kad želi i način koji mu najviše odgovara”, kazao je Čizimić i dodao da je Mercator psotavio višekanalni pristup koji povezuje kupce i zaposlenike, prenosi InStore.

Dodao je da je razvijena digitalna platforma M Soseska, koja je za nekoliko sedmica postala jedan od najuspješnijih komunikacionih kanala.

“Imamo 20.000 zaposlenih i oni su najvažniji faktor u Mercator platformi. Radimo s više od 3000 dobavljača koji su ključna karika u našoj trgovini. Opskrbljujemo 5 miliona kupaca svake sedmice, nas 260 miliona je tako povezano u zajednici Mercator. Svjesni smo da predstavljamo budućnost poljoprivrede i prehrambene industrije ne samo u Sloveniji već i u široj regiji”, naglasio je.

Mercator posluje i u Crnoj Gori, kroz jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u zemlji, IDEA.

Fortenova maloprodajna mreža imaće ukupno preko 250 trgovina, nakon pripajanja Mercatora. Za dobavljače, spajanje je izvrsna prilika za dugoročni razvoj njihovih brendova.

“Naša poslovna strategija je rad s dobavljačima kako bismo našim kupcima pružili najbolje proizvode po najboljim cijenama. Zbog toga smo i najbolji lokalni prodavac na svakom od naših tržišta. Spajanje je nova prilika za Mercator i Fortenovu, jer Mercator dobiva dugoročnu stabilnost i novi zamah za razvoj. Suočeni smo s jednim od najvećih investicijskih ciklusa u više od 70-godišnjoj istoriji kompanije. Spremni smo da konsolidujemo trgovinu u regiji”, naglasio je Čizmić.

Prrema njegovim riječima prioriteti će biti jačanje trgovinske mreže, razvoj moderne infrastrukture u Sloveniji i Srbiji, integracija poslovanja u BiH, povećanje i profitabilni rast na srpskom tržištu, ubrzani razvoj digitalizacije itd.

“Razvojem i ulaganjima sačuvaće se radna mjesta i omogućiti otvaranje novih radnih mjesta. Obećanje je jasno. Mercator ostaje vaš omiljeni susjed”, rekao je Čizmić.