autoput smokovac mateševo, most moračica

“Balkanu prijeti opasnost da postane prva kineska kolonija u Evropi”

Podijeli

Balkanu prijeti opasnost da postane prva kineska kolonija u Evropi, smatra prof. dr Marjan Gjurovski, prorektor sv. Kliment Ohridski – Bitola tokom online rasprave o “kineskoj strategiji za zapadni Balkan – od ekonomskih do političkih implikacija”.

“Svjedoci smo primjene strategije ‘meke moći’ koja se u osnovi primjenjuje u ovom dijelu zapadnog Balkana. Službena posjeta kineskog ministra odbrane zemljama zapadnog Balkana potvrda je visokog kineskog interesa za ovaj dio Evrope. Prema mnogim posmatračima, Narodna Republika Kina želi da pretvori investicioni kapital iz suočavanja s pandemijom u politički, slijedeći vlastite geopolitičke interese u ovom dijelu jugoistočne Europe, rekao je Gjurovski.

Prema njegovim riječima, zabrinjava činjenica da 70 odsto izgradnje putne infrastrukture na zapadnom Balkanu finansiraju kineske banke.

“Službeni Peking zahtijeva, oduzima objekte izgrađene kineskim novcem koje zadužena zemlja ne uspije da vrati, ovdje je suverenitet države ugrožen. Stoga je potrebno uključiti nevladin sektor i medije u proces transparentnosti i pronaći mehanizme za veće praćenje procesa finansiranja tih investicija od strane kineskih banaka”, rekao je Gjurovski, dodajući da bi EU i SAD trebalo da imaju proaktivan odnos.

Službeni predstavnik Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji i Crnoj Gori, Norbert Beckman-Dirkes, rekao je da ne bitrebalo da Kinu smatramo prijetnjom ili opasnošću.

“Uspostavljena je kao svjetska sila i ima svoje interese na zapadnom Balkanu, čak i u EU, i slijedi te interese”, rekao je Beckmann-Dirkes, naglasivši da je Kina važan trgovinski partner za zapadni Balkan.

Rasprava se odvijala na online na platformi Zoom, koju je organizovala Kancelarija Fondacije Konrad Adenauer u Sjevernoj Makedoniji u saradnji s Kancelarijom Fondacije Konrad Adenauer u Crnoj Gori.