Vjetroelektrana Krnovo, vjetropark, vjetrenjače, vjetrogeneratori, Rajko Milić

Globalni obnovljivi izvori 2020. godine rasli najbrže u posljednjih 20 godina

Podijeli

Obnovljivi izvori električne energije globalno su u 2020. godini rasli najbržim tempom u proteklih 20 godina, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) objavljenom u utorak.

Globalni kapacitet obnovljive energije instaliran 2020. godine ekvivalentan je cjelokupnom instaliranom energetskom kapacitetu ASEAN-a – grupe od 10 ekonomija jugoistočne Azije, saopštila je IEA.

Agencija ocjenjuje da će povećanje obnovljivih izvora električne energije u 2020. godini postati “bazična norma” i za iduće godine uprkos očekivanom usporavanju u Kini.

Na osnovu podataka za 2020. godinu IEA je revidirao prognoze novih instalacija obnovljivih izvora u elektroenergetici za više od 25 odsto u odnosu na prethodne prognoze u novembru 2020. godine. Agencija primjećuje da su vlade širom svijeta lani imale na raspolaganju rekordne nivoe obnovljivih kapaciteta, a kompanije su potpisivale rekordne ugovore o otkupu energije čak i dok se pandemija širila.

Pomak ka obnovljivim izvorima energije stup je globalnih napora za postizanje neutralnosti od ugljen-dioksida, ali IEA očekuje da bi globalno ispuštanje tog štetnog gasa 2021. godine trebalo da poraste, zbog paralelnog porasta upotrebe ugljena.

Prema izvještaju IEA-a, Kina je u centru globalne potražnje i ponude za obnovljivim izvorima energije, čineći oko 40 odsto globalnog rasta obnovljivih kapaciteta zadnjih nekoliko godina, a udio te zemlje 2020. godine po prvi put se popeo na 50 odsto. Razlog je žurba u realizaciji projekata prije postupnog ukidanja vladinih subvencija.

“Svako usporavanje u Kini u idućim godinama nadoknadiće se snažnim rastom u Evropi, Sjedinjenim Državama, Indiji i Latinskoj Americi zbog državnih potpora i pada cijena solarnih panela i opreme za vjetroelektrane”, smatra IEA.

Očekuje da će u SAD-u rast obnovljivih kapaciteta 2021. i 2022. uglavnom podstaći produženje saveznih poreskih olakšica.