Prognoze Evropske komisije za region: Crnogorska ekonomija će se najbrže oporavljati

Podijeli

Evropska komisija (EK) je objavila proljećne prognoze ekonomskog rasta Evropske unije i zemalja članica, među kojima je i Crna Gora.

Portal Investitor već je pisao o prognozama za crnogorsku ekonomiju, a upoređujući ih sa zemljama regiona, vidi se da će, prema projekcijama Brisela, BDP Crne Gore biti “najbrži” u oporavku u ovoj i narednoj godini u odnosu na zemlje regiona.

EK očekuje da će se crnogorska ekonomija, na talasu veće potrošnje i investicija, od pandemije oporaviti već naredne, 2022. godine.

Brisel inače s optimizmom gleda na oporavak ekonomija u cijelom regionu i očekuje visoke stope rasta za sve zemlje.

Projekciju rasta Srbije za ovu godinu Komisija je podigla na 5,3 procenta u ovoj godini, a za narednu predviđa rast od 4 odsto.

“Predviđa se da će se srpska ekonomija snažno oporaviti 2021. godine i to iznad nivoa prije krize, vođena uglavnom investicijama i privatnom potrošnjom”, navodi se u prognozama za ovu zemlju.

Brisel je povisio i prognozu ekonomskog rasta Slovenije za ovu godinu. Nakon prošlogodišnjeg smanjenja obima BDP-a za 5,5 odsto, ove godine se predviđa rast za 4,9 odsto, a 2022. za 5,1 posto, čime će se rast vratiti na nivo prije krize.

Rast će prvenstveno biti podstaknut domaćom potrošnjom, navela je Komisija.

Evropska komisija je blago smanjila procjenu rasta hrvatske ekonomije za ovu godinu na 5 odsto, ali i znatno povećala procjenu za iduću godinu, na 6,1 odsto, kada će hrvatski BDP premašiti nivo od prije krize izazvane pandemijom koronavirusa i biti među najbrže rastućima u EU.

Makedonska ekonomija će ove godine rasti 3,7 odsto, a slična stopa rasta BDP-a (3,8%) predviđa se i za iduću godinu.

Evropska komisija predviđa da će nakon “šoka istorijskih razmjera” izazvanog pandemojom Covid-19 ekonomija EU porasti za 4,2 procenta u 2021. odnosno za 4,4 procenta u 2022. godini. Za zemlje eurozone predviđa se rast od 4,3 odnosno 4,4 procenata u naredne dvije godine.

“Evropska ekonomija će zabilježiti jak rast ove i sljedeće godine, veći od očekivanog. Tome će doprinijeti ubrzana vakcinacija koja će u drugoj polovini 2021. godine dovesti do ublažavanja restriktivnih mjera kao i upotreba evropskih paketa za oporavak privrede”, kazao je evropski komesar za ekonomiju, Paolo Đentiloni.