melinda i bil gejts

Bil Gejts prenio ženi još 850 miliona dolara u dionicama

Podijeli

Osnivač Microsofta i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Bil Gejts prenio je dionice vrijedne 850 miliona dolara Melindi French Gates, u okvir dogovora za razvod.

To je, kako javlja Business Insider, jasno nakon prijave državnoj Komisiji za hartije od vrijednosti i berze u Njujorku.

Gejts je u četvrtak time prenio 2,25 miliona dionica proizvođača opreme Deere kompaniji French Gates, preko svoje investicione firme Cascade Investment.

Ukupna vrijednost javno objavljenih transfera French Gatesu, otkako su Melinda i Gates najavili podjelu bogatstva 3. maja, iznosi gotovo 4 milijarde dolara .

Deere-ov prenos akcija iznosio je oko 7% Gatesova udjela u kompaniji.

Gejts i Cascade Investment i dalje su posjedovali gotovo 29,3 miliona dionica, ili 9,3% udjela, nakon prenosa u French Gates, navodi se u prijavi.

Cascade Investment nije odmah odgovorio na zahtjev Business Insidera za komentarom. Fond vodi, kako se navodi, izuzetno tajnoviti Majkl Larson, koji je zbog svog pristupa stekao nadimak “Vratar”.

Dionice tri druge kompanije u vrijednosti od tri milijarde dolara prebačene su nakon objave razvoda: 2,9 miliona dionica automobilske maloprodajne firme AutoNation, 14,1 miliona dionica Kanadske nacionalne željeznice i 293,5 miliona dionica medijske kompanije Grupo Televisa.

Ostale dionice koje bi French Gates mogao dobiti od Cascade Investmenta uključuju Republic Services i Ecolab, koji su u značajnom vlasništvu holdinga. Putem Cascadea, Bil Gejts takođe posjeduje dionice Berkshire Hathawaya, vrijedne više od 18,4 milijarde dolara.

Imovina Cascade-a predstavlja oko trećinu neto bogatstva bračnog para koji se razvodu, a koju je Forbes procijenio na oko 130 milijardi dolara.

Investitor.me