business, businessman, man, bycicle

Upoznajte milijardere koji su sebi smanjili platu za 90%

Podijeli

U aprilu su Vlad Tenev i Baiju Bat, osnivači kompanije Robinhood Markets, smanjili svoje zarade za 90% na 34.248 dolara.

Njihova plata, jednaka godišnjoj zaradi prosječnog američkog radnika u 2019. godini, samo je još jedan korak ka ostvarivanju vrijednosti ove kompanije da demokratizuje finansije za sve.

Tenev, glavni izvršni direktor Robinhooda, i Bat posjeduju neto vrednost od najmanje milijardu dolara, prema Blumbergovom milijarder indeksu. Ovaj dvojac, inače nekadašnji cimeri sa Univerziteta Stanford, spremaju se da „pokupe“ još na stotine miliona dolara od silnih nagrada za kapital, vezanih za ciljeve cijena akcija.

Njihovo bogatstvo predstavlja nagli, mada trnovit, uspjeh Robinhooda, platforme za trgovinu akcijama koju su njih dvojica pokrenuli 2013. godine kako bi zadovoljili zahtjeve investitora početnike.

Prihodi kompanije u prvom kvartalu porasli su na 522 miliona dolara sa 128 miliona dolara u istom periodu prošle godine. Kompanija sa sjedištem u Kaliforniji takođe je otkrila da ima oko 18 miliona aktivnih korisnika, piše BizLife.