tiktok
Ilustracija (Foto: cottonbro, Pexels)

Ovo su zemlje u kojima je TikTok već zabranjen

Podijeli

TikTok je na nišanu vlasti u SAD, gdje novi zakon prijeti zabranom u cijeloj zemlji, osim ako njegova matična kompanija ByteDance iz Kine pristane na prodaju. Bio bi to do sada najveći udarac popularnoj aplikaciji za dijeljenje videa, koja se već suočila s raznim ograničenjima širom svijeta.

Vlade nekoliko zemalja zabranile su korišćenje TikToka svojim službenicima, zbog zabrinutosti da aplikacija predstavlja opasnost po privatnost i sajber sigurnost.

Ti strahovi se odražavaju i u američkom zakonu, koji je kulminacija dugotrajnih strahova u obje stranke u Vašingtonu da bi kineski komunistički lideri mogli natjerati vlasnika mreže, ByteDance, da preda korisničke podatke Amerikanaca ili uticati na njih potiskivanjem ili promovisanjem određenih sadržaja. TikTok je dugo tvrdio da ne dijeli podatke s kineskom vladom, a njegov izvršni direktor je zauzeo prkosan stav, obećavajući da će uzvratiti na zakon time što će odbiti bilo kakvu prodaju.

AP donosi države i područja koja već imaju djelimične ili potpune zabrane TikToka:

AVGANISTAN
TikTok je zabranjen od 2022. godine, zajedno sa video igricom PUBG, nakon što je talibansko vođstvo u zemlji odlučilo da ukine pristup na temelju zaštite mladih od “obmane”.

AUSTRALIJA
TikTok nije dozvoljen na uređajima koje je izdala australska savezna vlada. Državni tužilac Mark Drajfus rekao je da je odluku donio nakon što je dobio takav savjet od obavještajnih i sigurnosnih agencija zemlje.

BELGIJA
Savjet za nacionalnu bezbjednost odlučilo je prošlog mjeseca da na neodređeno vrijeme zabrani TikTok na uređajima u vlasništvu ili koje plaća savezna vlada. Zabrana je privremeno izrečena prošle godine zbog brige o sajber sigurnosti, privatnosti i dezinformacijama. Premijer Alexander de Croo rekao je da je to zasnovano na upozorenjima državne službe bezbjednosti i centra za sajber bezbjednost.

KANADA
Uređajima koje izdaje savezna vlada zabranjeno je korištenje TikToka. Zvaničnici su naveli “neprihvatljiv” rizik za privatnost i sigurnost i rekli da će aplikacija biti uklonjena s uređaja i da će zaposlenima biti blokirano preuzimanje.

KINA
TikTok nikada nije bio dostupan u kontinentalnoj Kini, što je činjenica koju je izvršni direktor Shou Chew spomenuo u svjedočenju pred američkim zakonodavcima. ByteDance umjesto toga nudi kineskim korisnicima Douyin, sličnu aplikaciju za razmjenu videa koja slijedi stroga pravila cenzure u Pekingu. TikTok je takođe prestao sa radom u Hongkongu nakon što je na snagu stupio sveobuhvatni kineski zakon o nacionalnoj bezbednosti.

DANSKA
Ministarstvo odbrane Danske zabranilo je svojim zaposlenima da imaju TikTok na službenim telefonima, naloživši zaposlenima koji su ga instalirali da što prije uklone aplikaciju s uređaja. Ministarstvo je saopštilo da su razlozi za zabranu uključivali i “ozbiljna sigurnosna razmatranja” kao i “veoma ograničenu potrebu za korišćenjem aplikacije vezanu za posao”.

EVROPSKA UNIJA
Evropski parlament, Evropska komisija i Savjet EU, tri glavne institucije 27-članog bloka, zabranile su TikTok na uređajima za svoje zaposlene. Pod zabranom Evropskog parlamenta, zakonodavcima i osoblju je takođe savjetovano da uklone TikTok aplikaciju i sa svojih ličnih uređaja.

FRANCUSKA
“Rekreativna” upotreba TikToka i drugih aplikacija društvenih medija poput Twittera i Instagrama na telefonima državnih službenika zabranjena je zbog zabrinutosti zbog nedovoljnih mjera sigurnosti podataka. Francuska vlada nije navela konkretne aplikacije, ali je istakla da je odluka došla nakon što su druge vlade preduzele mjere usmjerene na TikTok.

INDIJA
Indija je zabranila TikTok i desetine drugih kineskih aplikacija kao što je aplikacija za razmjenu poruka WeChat 2020. godine zbog zabrinutosti za privatnost i sigurnost. Zabrana je uslijedila ubrzo nakon što je u sukobu između indijskih i kineskih trupa na spornoj granici Himalaja poginulo 20 indijskih vojnika i povrijeđeno na desetine. Kompanije su dobile priliku da odgovore na pitanja o zahtjevima privatnosti i sigurnosti, ali je zabrana postala trajna 2021.

INDONEZIJA
TikTok nije u potpunosti zabranjen u toj velikoj, gusto naseljenoj zemlji jugoistočne Azije, već samo njegova funkcija maloprodaje na mreži, nakon što su vlasti obustavile transakcije e-trgovine koje se obavljaju na platformama društvenih medija u pokušaju da zaštite mala preduzeća.

LETONIJA
Ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics tvitovao je da je obrisao svoj TikTok nalog i da je aplikacija takođe zabranjena za službene pametne telefone ministarstva vanjskih poslova.

HOLANDIJA
Holandska centralna vlada zabranila je aplikacije, uključujući TikTok, sa službenih telefona zaposlenih, navodeći zabrinutost za sigurnost podataka. U saopštenju vlade nije navedeno posebno ime TikToka, ali se navodi da se državni službenici obeshrabruju da instaliraju i koriste aplikacije „iz zemalja s ofanzivnim sajber programom protiv holandskih i/ili holandskih interesa na svojim mobilnim uređajima za rad“.

NEPAL
Himalajska zemlja uvela je zabranu TikToka rekavši da narušava “društveni sklad” i dobru volju i okrivljujući ga za “tok nepristojnih materijala”. Vlasti su naredile telekom kompaniji da blokira pristup aplikaciji.

NOVI ZELAND
Poslanicima na Novom Zelandu i zaposlenima u nacionalnom parlamentu zabranjeno je da imaju TikTok aplikaciju na svojim službenim telefonima, nakon savjeta vladinih stručnjaka za sajber bezbjednost. Aplikacija je uklonjena sa svih uređaja koji imaju pristup parlamentarnoj mreži, iako zvaničnici mogu napraviti posebne aranžmane za svakoga kome je TikTok potreban za obavljanje svojih službenih obaveza.

NORVEŠKA
Norveški parlament zabranio je Tiktok na uređajima za rad nakon što je Ministarstvo pravde upozorilo da se aplikacija ne smije instalirati na telefone koji se izdaju državnim službenicima. Predsednica parlamenta je rekla da TikTok ne bi trebalo da bude na uređajima koji imaju pristup sistemima skupštine i da ga treba ukloniti što je prije moguće. Glavni grad zemlje Oslo i drugi po veličini grad Bergen takođe su pozvali opštinske službenike da uklone TikTok sa svojih radnih telefona.

PAKISTAN
Pakistanske vlasti privremeno su zabranile TikTok najmanje četiri puta od 2020. godine, navodeći zabrinutost da aplikacija promoviše nemoralan sadržaj.

SOMALIJA
Vlada je naredila telekom kompanijama da blokiraju pristup TikToku, zajedno sa aplikacijom za razmjenu poruka Telegram i platformom za kockanje 1XBET. Zvaničnici su rekli da su zabrinuti da bi platforme mogle širiti ekstremistički sadržaj, gole slike i drugi materijal koji se smatra uvredljivim za somalsku kulturu i islam.

TAJVAN
Tajvan je zabranio TikTok u javnom sektoru nakon što je američki FBI upozorio da aplikacija predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost. Državnim uređajima, uključujući mobilne telefone, tablete i desktop računare, nije dozvoljeno da koriste softver kineske proizvodnje, koji uključuje aplikacije kao što su TikTok, njegov kineski ekvivalent Douyin, ili Xiaohongshu, kineska aplikacija za životni stil.

UJEDINJENO KRALJEVSTVO
Britanske vlasti zabranile su TikTok na mobilnim telefonima koje koriste ministri u vladi i državni službenici. Zvaničnici su rekli da je zabrana “potez iz predostrožnosti” iz sigurnosnih razloga i da se ne odnosi na lične uređaje. Britanski parlament je potom zabranio TikTok sa svih službenih uređaja i „šire parlamentarne mreže“. Poluautonomna škotska vlada i londonske gradske vlasti takođe su zabranili TikTok na uređajima svojih zaposlenih. BBC je pozvao osoblje da izbriše TikTok sa korporativnih uređaja osim ako ga ne koriste iz uredničkih i marketinških razloga.

SJEDINJENE DRŽAVE
Američke vlasti naredile su vladinim agencijama da izbrišu TikTok sa federalnih uređaja i sistema zbog zabrinutosti za sigurnost podataka. Više od polovine od 50 američkih država takođe je zabranilo aplikaciju na službenim uređajima, kao i Kongres i američke oružane snage. Napori Montane da uvede zabranu u cijeloj državi su propali, kao i prijedlog u Virginiji da se djeci blokira korišćenje ove aplikacije.

Izvor:AP/Investitor