Svemirska trka dobija još jednog takmičara: Porsche protiv Bezosa i Maska

Podijeli

Porodična kompanija Porsche, koja kontroliše Volkswagen grupu (VW), najnovije je krupno ime koje pretenduje na vodeću ulogu u kosmičkoj utakmici.

Kompanija je najavila ulaganje u njemački Isar Aerospace, svemirski startap koji nastoji da proizvodnjom raketa i lansiranjem satelita parira aktuelnim igračima na ovom terenu – Blue Originu u vlasništvu DŽefa Bezosa i SpaceX-u Ilona Maska.

U ovaj poduhvat Porsche je, zajedno sa još dva investitora, uložio 75 miliona dolara, čime su sredstva njemačkog startapa narasla na 180 miliona, što je po njima sasvim dovoljno za proizvodnju i lansiranje nekoliko modela, budući da će praviti relativno jeftine rakete.

Isar Aerospace su 2018. osnovala tri studenta Tehničkog univerziteta u Minhenu sa idejom da naprave kompaniju koja bi proizvodila motore za rakete. Međutim, njihove ideje su se očigledno toliko svidjele investitorima da su im sredstva, a sa njima i ambicije, znatno narasli.

Očigledno ne bez osnova, jer je ova kompanija već potpisala ugovore sa zvučnim imenima kao što su Airbus Defence and Space i njemačka agencija za istraživanje svemira DLR.