business, entrepreneur, colleagues, work, job

RISE pozvao mlade da prijave ideje o socijalnom preduzetništvu

Podijeli

Projekat RISE pozvao je mlade preduzetnike iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine (BiH), Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, da do 26. septembra prijave svoje ideje o socijalnom preduzetništvu.

To je drugi ovoreni poziv za prijave mladih preduzetnika iz regiona kako bi se podržale njihove ideje o socijalnom preduzetništvu.

Iz Inovaciono-preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis je saopšteno da će mladi, kroz niz radionica, predavanja, sastanaka, programa mobilnosti i finansijsku podršku, imati priliku da uče, rastu, posluju i istovremeno pomažu u rešavanju problema svojih lokalnih zajednica.

„Šest lokalnih inkubatora sa prostra Zapadnog Balkana su u potrazi za mladim ljudima iz regiona koji imaju od 18 do 35 godina, koji će se prijavljivati u grupama od minimum dvije osobe, a koji su motivisani da uče o socijalnom preduzetništvu i budu uključeni u regionalni program”, navodi se u saopštenju.

Mladi bi trebalo da budu ambiciozni i posvećeni razvoju konkretne ideje sa društvenim uticajem i spremni za učenje od drugih aktera u regionu.

Učešće u projektu RISE pomoći će mladima da razviju svoje sposobnosti i doprinijeće većoj mogućnosti zapošljavanja.

Podnosioci prijava, kako je objašnjeno, treba da identifikuju socijalno ili ekološko pitanje koje žele da riješe i/ili su radili na svojoj ideji u manjem obimu, ali se još nijesu bavili stvarnom poslovnom aktivnošću.

Cilj RISE-a je obogaćivanje ekosistema socijalnog preduzetništva Zapadnog Balkana i omogućavanje mladim ljudima da razviju inovativna društvena rješenja čime doprinose pomirenju i saradnji u regionu.

Tokom prvog ciklusa projekta RISE, na poziv se prijavilo 257 ideja iz cijelog regiona. Odabrano je 46 timova i 137 mladih preduzetnika za učešće u programu inkubacije.

U toku prvog mjeseca, odražana su 33 treninga o socijalnom preduzetništvu, 19 meet up-ova koji su imali za cilj izgradnju zajednice, 182 mentorska sastanka, 26 konsultacija sa ekspertima, 135 individualih koučing sesija, šest regionalnih vršanjčkih biznis sesija, a 12 timova je odabrano da učestvuje u fazi inkubacije.

„Ovih 12 timova sastavljenih od 36 mladih preduzetnika, učestvovalo je u četvoromjesečnom programu inkubacije, koji se sastojao od deset razvojnih tema koje su predstavili regionalni stručnjaci i lokalni inkubatori, kao i procesa izrade prototipa“, dodaje se u saopštenju.

RISE projekat promoviše dijalog i saradnju između aktera kroz mobilnost njegovih učesnika, organizovanje regionalnih treninga, radionica i događaja, kao i stvaranje prave mreže mladih preduzetnika.

Riječ je o trogodišnjem projektu koji je počeo 1. oktobra 2019. godine i koji se sprovodi na cijelom Zapadnom Balkanu.

Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN), Institut Francais i francusko-njemačka kancelarija za mlade (OFAJ).

Ralizuje ga šest lokalnih inkubatora – IPC Tehnopolis, ARNO, Balkan Green Foundation, Nešto više, Smart Kolektiv i Yunus Social Business.

Socijalno preduzeće je operator socijalne ekonomije čiji je glavni cilj socijalni uticaj, a ne stvaranje profita za njihove vlasnika ili akcionara.

Ono posluje obezbjeđivanjem robe i usluga za tržište na preduzetnički i inovativan način i profit koristi prije svega za dostizanje društvenih ciljeva.