Božo Milonjić

Izbor direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo: Milonjić povukao kandidaturu

Podijeli

Jedan od kandidata koji se ozbiljno kotirao za funkciju direktora ACV-a, bivši generalni sekretar Vlade Božo Milonjić je, prema pouzdanim saznanjima Pobjede, povukao kandidaturu. Izvori Pobjede smatraju da je Milonjić “svjestan evropskih stavova i svojih slabih šansi donio ovakvu odluku o povlačenju iz trke”.

Dešavanja oko izbora direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) ulaze u završnu fazu. Pobjedin tekst objavljen prošle sedmice veoma je zaintrigirao javnost, jer je otkrio da odluka Savjeta Agencije u vezi sa izborom direktora može imati i negativne konsekvence za državu, piše ovaj podgorički dnevnik.

Preporuke

Na jednoj strani su preporuke čelnika najvažnijih evropskih i međunarodnih institucija da se aktuelnom direktoru Draganu Đuroviću produži mandat, koje su upućene direktno predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću i ministrima vanjskih poslova i kapitalnih investicija Đorđu Raduloviću i Mladenu Bojaniću. Očigledno da se u Vladi teško mogu oglušiti o preporuke sa važnih adresa, posebno iz Ujedinjenih nacija i Evropske komisije, tako da je to izazvalo pometnju jer su već bili pripremljeni planovi partijske raspodjele ove funkcije i snažan pritisak Socijalističke narodne partije (SNP) da joj se dodijeli to mjesto. Pobjedi je potvrđena autentičnost pomenutih pisama.

Jedan od kandidata koji se ozbiljno kotirao za tu funkciju, bivši generalni sekretar Vlade Božo Milonjić je, prema pouzdanim saznanjima Pobjede, povukao kandidaturu. Naši izvori smatraju da je Milonjić svjestan evropskih stavova i svojih slabih šansi donio ovakvu odluku o povlačenju iz trke. On je bio svjestan da SNP nema kvalitetne prijedloge, pa je računao da će u toj situaciji prevladati obećanje da mu se nakon ostavke nađe neko mjesto, ali su ga obeshrabrili stavovi iz evropskog vazduhoplovstva.

No, u prvi plan je izbila jedna druga okolnost, koja se tiče kredibiliteta same države i koja je izazvala snažnu medijsku pažnju. Naime, objelodanjeno je da Crna Gora može voljom sopstvene Vlade izgubiti čelne funkcije koje trenutno ima u evropskim vazduhoplovnim institucijama, što je izuzetna privilegija za jednu malu državu. Te

funkcije, na osnovu izbora izvršenih u Evropskoj konferenciji za civilno vazduhoplovstvo (ECAC) i Evropskoj vazduhoplovnoj trening organizaciji (JAA TO) obavlja aktuelni direktor ACV Dragan Đurović. Ukoliko ne bi bio izabran na konkursu, odnosno ukoliko prevladaju partijske šeme zapošljavanja po dubini i dodjela ove funkcije pripadne SNP-u, onda bi Crna Gora izgubila te važne pozicije, za koje se žestoko bore i najrazvijenije evropske zemlje. Ove funkcije ne pripadaju državi,već se na njih kandidati biraju na osnovu ličnih i profesionalnih referenci. Đuroviću bi takođe bilo prekinuto i predsjedavanje Stalnom komisijom, najznačajnijim tijelom uticajnog EUROCONTROL-a iz Brisela.

Odgovornost

Sve je ovo izazvalo pometnju i zbunjenost jer se prilikom sklapanja dogovora nije znalo za ove činjenice. Najprije kod članova Savjeta Agencije, koji je na brzinu izabran da bi sproveo političke kombinacije za izbor direktora. Savjet rizikuje da na sebe preuzme prvu liniju odgovornosti za samovoljno odricanje od rukovodećih funkcija Crne Gore u evropskim vazduhoplovnim institucijama, što bi bio nezapamćeni presedan. Javnost zato pomno posmatra odluku koju će donijeti Savjet Agencije kojim predsjedava Dženan Kolić iz

Bečićevih Demokrata, a članovi su: Dejan Stojanović, Tatjana Perović, Vladislav Vlahović i Radoje Karadžić. Poznavaoci prilika smatraju da bi Savjet mogao biti žrtvovan, optužen za pogrešnu odluku i smijenjen.

Vrijeme će dati odgovor da li iza odluke da Crna Gora nepovratno izgubi rukovodeće funkcije u evropskom vazduhoplovstvu koje se mukotrpno stiču, stoji i premijer Krivokapić i njegovi ministri, a posebno da li takvu odluku podržava Aleksa Bečić, čija partija predsjedava Savjetom, a koji deklarativno stoji na čvrstom putu integracije u Evropu. Jer neko mora da podnese odgovornost zašto se vuku potezi na štetu države i njenog ugleda, posebno u međunarodnim okvirima.

Prema informacijama Pobjede, Savjet Agencije je juče obavio razgovor sa prijavljenim kandidatima, nakon čega će pristupiti razmatranju prijava i donošenju odluke o izboru.