allianz

Najveća finansijska kompanija u Njemačkoj pod istragom

Podijeli

Njemački regulatori pokrenuli su istragu protiv najveće finansijske kompanije u zemlji, Allianz, nakon što su prošle godine špropali neki od američkih investicionih fondova, rekli su Reutersu ljudi koji su direktno upoznati sa tim slučajem.

Taj potez pojačava pritisak na ovu osiguravajuću kuću, koja se u od ranije suočava s mnoštvom tužbi ulagača zbog svojih alfa fondova i povezanih istraga američkog Ministarstva pravosuđa (DoJ) i Komisije za hartije od vrijednosti i berze (SEC).

Njemački osiguravač jedan je od najvećih svjetskih menadžera novcem s 2,4 biliouna eura imovine pod upravljanjem preko obvezničkog diva Pimco i Allianz Global Investors, koji su upravljali spornim sredstvima koja su pod istragom.

Istraga njemačkog finansijskog regulatora, BaFina, vodi se kroz više odjeljenja ove institucije, izjavilo je nekoliko izvora, govoreći pod uslovom anonimnosti dok je istraga u toku.

Prtedstavnici BaFina ispituju u kojoj su mjeri direktori Allianza izvan odjeljenja za fondove znali ili su bili uključeni u događaje koji su doveli do gubitaka mjerenih milijardama, rekli su izvori Reutersa.

Portparol Allianza odbio je da komentariše istragu BaFina.

Izvori agencije su rekli da je istraga trenutno u fazi utvrđivanja činjenica i u njoj učestvuje više ljudi, ali da će ona biti ubrzana.

Allianz je prošlog mjeseca saopštio da je ponovno procijenio rizike vezane za sredstva nakon što mu se obratilo američko Ministarstvo pravde te je zaključio da bi to pitanje moglo materijalno uticati na njegove buduće finansijske rezultate.

Različite istrage i tužbe vrte se oko strukturiranih alfa fondova Allianz Global Investora, koji su se bavili američkim penzionim fondovima za zaposlene poput učitelja i zaposlenih podzemne željeznice. Sredstva su plasirana i evropskim ulagačima.

Nakon što je pandemija koronavirusa dovela tržište do zastoja, sredstva su pala, u nekim slučajevima za 80% ili više.

Gubici zbog loših opklada na opcije bili su toliko ekstremni da je Allianz u martu 2020. zatvorio dva fonda vrijedna 2,3 milijarde dolara. Gubici kod drugih djelova kompanije naveli su neke ulagače da povuku ono što im je ostalo od novca.

Ulagači su sada pokrenuli 25 tužbi tražeći odštetu od 6 milijardi dolara, rekavši kako je Allianz odstupio od svoje strategije pružanja zaštite za padove tržišta. Allianzovi advokati rekli su da su ulagači vješti i svjesni rizika koje je nosilo investiranje koje sad problematizuju.