Ko će dobiti dividendu ove godine: 7 kompanija dijeli preko 36 miliona eura

Podijeli

Sedam akcionarskih društava, kotiranih na Montenegroberzi, dijeli dividendu svojim akcionarima iz dobiti za prošlu godinu, kao i neraspoređene iz ranijih godina u ukupnom iznosu od 36,2 miliona eura. Na berzi se ukupno kotira 60 kompanija.

Od ovih sedam kompanija, kako pišu Vijesti, tri su u većinskom vlasništvu, i to Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), budvanski “Sveti Stefan hoteli” i Marina Bar. Tri su dio međunarodnih grupacija – Jugopetrol, Crnogorski Telekom i Zetatrans, dok je samo jedna, Napredak iz Kotora, u većinskom vlasništvu domaćih privatnih kompanija.

Prema podacima s berze najviše dijeli Elektroprivreda 30,8 miliona eura, od čega najviše dobija država koja ima 98 odsto akcija, dok mali akcionari sada imaju svega oko dva odsto udjela u energetskoj kompaniji. Neto vrijednost dividende, nakon plaćanja poreza, iznosi 0,2639 eura po akciji. Pravo na dividendu imaju akcionari vlasnici akcija na dan održavanja Skupštine akcionara na kojoj je donijeta odluka 30. juna, a isplata se obavlja preko mreže filijala Prve banke.

Druga kompanija s najviše podijeljene dividende je Jugopetrol koji akcionarima dijeli 1,86 miliona eura. Najviše novca dobija većinski vlasnik Helenik iz Grčke koji ima 54 odsto akcija, dok ostalo pripada bivšim privatizacionim fondovima i drugim malim akcionarima. Neto dividenda po akciji iznosi 0,3640 a isplata se obavlja preko Erste banke.

Kotorski Napredak dijeli akcionarima milion eura, od čega je 121 hiljada iz dobiti za prošle godine, a 879 hiljada iz neraspoređene dobiti prethodnih godina. Neto dobit iznosi 0,0046 eura po akciji. Najveći akcionar ove kompanije je “Expo commerce” sa 70 odsto udjela, a preostalo pripada malim akcionarima. Isplata se obavlja preko filijala Crnogorske komercijalne banke.

Crnogorski telekom dijeli dividendu u bruto vrijednosti 945 hiljada eura, što je u neto iznosu 0,0182 eura po akciji. Najviše novca dobija većinski vlasnik Hrvatski telekom sa 76,5 odsto vlasništva, na koga je ranije Mađar telekom, takođe član grupe Dojče telekoma, prabacio vlasništvo. Raspodjela se obavlja preko šaltera Crnogorske komercijalne banke.

Kompanija Zetatrans dijeli akcionarima 904 hiljade eura kao dividendu. Od toga se 496 hiljada odnosi na dobit u prošloj godini, a ostalo je iz neraspoređene dobiti nastale ranijih godina. Neto dividenda po akciji iznosi 0,1001 euro. Većinski vlasnik ove špediterske kompanije je slovenačka Intereuropa sa 69,3 odsto akcija, dok još 10,5 odsto ima povezani akcionar Pošta Slovenije. Preostalih oko 20 odsto akcija imaju većinom domaći mali akcionari. Isplata se obavlja preko NLB Montenegro banke.

Kompanija “Sveti Stefan hoteli” dijeli akcionarima 506 hiljada eura iz prošlogodišnje dobiti, što je 0,0569 eura neto po akciji. Ova kompanija je nastala izdvajanjem iz Budvanske rivijere, a vlasnik grada hotela “Sveti Stefan” i vile “Miločer”, koji su od ranije dati pod dugogodišnji zakup kompaniji Adriatic propertis u vlasništvu grčkog i malezijskog biznismena Petrosa Statisa i Vei Seng Pua. Kompanija “Sveti Stefan hoteli” je većinski državna u kojoj Vlada i njeni fondovi imaju oko 58 odsto vlasništva. Srbijanska AIK banka Miodraga Kostića ima 20 odsto akcija, dok preostalo pripada malim akcionarima.

Marina Bar je donijela odluku da akcionarima isplati dio dobiti od 167 hiljada eura, što u neto iznosu po akciji vrijedi 0,1001 eura. Država i njeni fondovi u ovoj kompaniji imaju 54 odsto akcija, a ostalo pripada malim akcionarima.

Banke nisu dijelile dobit zbog zabrane
Među kompanijama koje dijele dividendu nema banaka jer je Centralna banka početkom ove godine donijela odluku o zabrani dijeljenja dividende u cilju jačanja likvidnosti bankarskog sektora.

Prema poslovnim izvještajima 11 banaka je poslovalo profitabilno prošle godine uprkos krizi izazvanoj pandemijom COVID-19. One su imale zbirni profit od 23 miliona eura. Gubitke je imala samo nova Adriatik banka.