Berlin, Germany, Njemačka

Investitori strahuju od političke smjene u Nemačkoj

Podijeli

Investitori se pripremaju za posljedice trenutno veoma neizvjesnih izbora u Nemačkoj, koji su održani u nedjelju. Kako pokazuju određene analize, evropsko tržište obveznicama već cilja na političku smjenu u najvećoj ekonomiji u regionu.

Glasanje ostaje otvoreno, zbog čega se menadžeri fondova ustručavaju da se opklade na neku od brojnih koalicija kojima će poslije izbora biti potrebni mjeseci da se formiraju. I pored toga, iznenadni uspon Socijaldemokratske partije (SDP) učinio je da se ljevičarski nastrojeni investitori nadaju nekom lijevo orijentisanom savezu. Ovo bi moglo da podstakne slobodniju potrošnju u Berlinu, sa akcentom na smanjenje duga koji je karakterisao 16 godina dugu vladavinu Angele Merkel, piše Financial Times, prenosi Biznis.rs.

Kako smatra šef globalnih stopa u kompaniji Insght Investment, Garet Kolsmit, doći će do političkog preokreta bez obzira na ishod izbora, te je jedino pitanje za tržišta koliko će velika biti ta promjena.

Nagli skok u broju pristalica SDP-a, predvođenog Olafom Šolcom, u posljednjim nedjeljama kampanje poklopio se sa “primjetnom promjenom brzine” na Bunds tržištu, a cijene obveznica njemačke vlade su već sada poznate, navodi Ričard Mekgvajer iz Rabobank-a.

Prodaja koja je počela krajem avgusta u četvrtak je dovela desetogodišnji državni prinos do tromjesečnog maksimuma od minus 0,25 po centi. Istovremeno, špekulacije u vezi sa inflacijom, izvedene na osnovu državnih obveznica zaštićenih od inflacije, naglo su se intenzivirale. Samim tim, vrijednost obveznica je dostigla najviši nivo još od 2013. godine, sa tek nešto preko 1,6 centi, koliko se očekuje u predstojećoj deceniji.

Ovakvi potezi su djelimično u saglasju sa globalnim težnjama, koje imaju tendenciju da povlače sva velika svjetska tržišta obveznica zajedno. Ipak, rast prihoda i državnih obveznica u Njemačkoj nadmašio je tržišta poput Sjedinjenih Američkih Država, što ukazuje na to da su izbori uzburkali inače stabilno tržište, naveo je Mekgvajer.

On je dodao i da su investitorima potrebne veće nadoknade prilikom trgovine dugovanjima zbog teškoća pri predviđanju u kom će smjeru ići politika Njemačke.

Sastav bilo koje koalicije sa SDP-om će biti ključan. Koalicija sa hrišćanskim demokratama Angele Merkel može signalizirati kontinuitet, posebno jer se Šulc ne može smatrati pobornikom slobodne potrošnje. Stranka slobodnih demokrata bi takođe mogla nametati ograničenja u tom pogledu.

Zelena partija, koja je u proljeće nakratko bila na vrhu tabele, mogla bi da povede SDP u drugom smjeru, kao jedina partija koja je izričito pozvala na reformu njemačke konstitucionalne “dužničke pauze” na potrošnju, koja je bila privremeno bila uklonjena u toku pandemije. Uzimajući to u obzir, bilo kakav znak da bi čvrsta ljevica Die Linke mogla biti pozvana da se pridruži novoj vladi mogao bi se protumačiti kao put ka fiskalnom radikalizmu.

Prema riječima stratega iz RBC Capital Markets Petera Šafrika, vlada vođena ljevicom, čak i ako bude uključivala slobodne demokrate, biće naklonjena politici potrošnje novca.

Šafrik je rekao da najjača reakcija možda neće biti na domaćem tržištu obveznicama u Njemačkoj, već na rizičnijem tržištu dugovima na drugim mjestima u eurozoni, uzimajući u obzir da su SDP i Zeleni otvoreniji prema pozajmljivanju i trošenju na nivou Evropske unije od desno opredijeljenih partija. Podrška Njemcima za zajedničko zaduživanje trebalo bi da podstakne obveznice u državama poput Italije i Španije, napominje on.

Većina investitora ne očekuje iznenadni porast cijena zaduživanja u Njemačkoj, koje će nakon deset godina od zastarijevanja biti ispod nule u periodu dužem od dvije godine. Ipak, odvraćanje od mjera štednje u Berlinu bi moglo pomoći u smanjenju njemačkog duga, koje investitori vide kao ultimativno utočište eurozone.

Djelimično, razlog zašto trgovanje dugom ima tako nizak prihod je nestašica. Njemci nemaju dovoljno sredstava da podmire dugovanja, smatra direktor za investiranje u kompaniji BlueBay Asset Management Mark Dauding (Mark Dowding). On dodaje da bi generisanje novih sredstava olakšalo situaciju.

Ipak, Dauding kaže da bi investitori trebalo da budu oprezni prilikom klađenja na dužničke obveznice, osim ako ne dođe do dramatično velikog zaduženja, koje bi praktično dozvolilo prisustvo Evropske centralne banke (ECB) kao kupca obveznica. Ovo je najvjerovatniji scenario ukoliko se u bliskoj budućnosti formira “crveno-crveno-zelena” koalicija Socijaldemokrata, partije Die Linke i Zelene partije, dodaje on.