New York, USA, street, cars

Njujork će zabraniti prodaju benzinaca

Podijeli

Vjerovatno nikoga previše ne iznenađuju vijesti da u skandinavskim zemljama, a potom i u čitavoj Evropskoj Uniji u idućoj deceniji dolazi potpuna tranzicija na električne automobile, jer benzinci više neće smjeti da se proizvode.

No za SAD, zemlju koja je sinonim za autoindustriju i jedno od glavnih uporišta naftne industrije u svijetu, djeluje pomalo nestvarno da ima slične planove, piše Vidi i dodaje da je guvernerka Njujorka, Kathy Hochul, prošle sedmice potpisala zakon kojim se zabranjuje prodaja automobila na fosilna goriva, i to počevši od 2035. godine.

Tim potezom guvernerka i Senat države New York žele da smanjie emisije štetnih gasova za 35 odsto i pomoći u borbi protiv globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

U ovom trenutku tek jedan odsto svih vozila u državi čine električni automobili, što znači da je pred Njujorkom veliki posao da se ovi planovi realizuju.

Iz tog razloga nekoliko državnih agencija se udružilo na zajedničkom projektu koji će biti predstavljen do kraja iduće godine, a trebalo bi da nizom propisa i uredbi osiguraju izvodivi način za sprovođenje ambicioznog plana o “banu” benzinaca.

Osim što će sprovoditi snažnu kampanju za promociju električnih vozila među građanima, Njujork ujedno planira da znatno proširi mrežu postaja za punjenje vozila, što uključuje instalaciju punionica u stambenim zgradama, trgovinama, trgovačkim centrima i parkiralištima.

Prije Njujorka, Kalifornija i Masačusets su takođe donijeli slične zakone prošle i ove godine, a Vašington je pokušao donijeti zakon za zabranu prodaje benzinaca do 2030. godine, no guverner Jay Inslee je na njega odmah stavio veto.