U Crnoj Gori za novi stan potrebno 11 godina rada

Podijeli

Prema Kvartalnom monitoru ekonomskih trendova, broj godina potrebnih da se kupi stan od 60 m2 po prosječnoj cijeni, trošenjem cjelokupnog iznosa prosječne plate u Crnoj Gori, iznosi 11 godina.

U Srbiji je to 13,3 godina, u BiH je 9, Hrvatskoj je 9,5 a Sjevernoj Makedoniji 9,9.

Prosječne cijene stanova u regionu značajno su porasle u posljednjih godinu dana, a suštinski problem za građane nije nivo cijena niti stopa rasta, već nemogućnost građana da priušte kupovinu stambenog prostora, jer su zarade u odnosu na cijene stanova na veoma niskom nivou, prenosi Nova.rs.

Inače, kako su ekonomisti najavili za Nova.rs, rekordna inflacija koja će biti aktuelna u Srbiji u 2022. godini prekinuće „medeni mjesec“ koji već nekoliko godina traje između stambenih kredita i građana naše zemlje: očekuje se povećanje EURIBOR-a, i glavobolje i za one koji traže novi kredit i za one sa varijabilnom kamatom na starom.

Aleksandar Radivojević, istraživač Fondacije za razvoj ekonomske nauke Ekonomskog fakulteta u Beogradu, očekuje da dođe do zaoštravanja monetarne politike kako bi se obuzdale visoke stope inflacije. To će dovesti do rasta kamatnih stopa, ali i do lošijih uslova za stambene kredite.

Radivojević ističe za “Novu” da su se sve centralne banke kao odgovor na “korona krizu” odlučile za monetarnu ekspanziju – povećanje količine novca u opticaju kako bi ubrzali privredni rast, a jedan od načina na koji centralne banke povećavaju količinu novca jeste smanjivanje referentne kamatne stope, što utiče i na pad kamatnih stopa kod komercijalnih banaka.

On dodaje da se u 2022. očekuje završetak monetarne ekspanzije kako bi se zaustavio ekstreman rast cijena, a centralne banke reagovaće povećanjem kamatnih stopa, što će, uticati na rast kamatnih stopa komercijalnih banaka.