Nebo se srušilo na Netflix

Podijeli

Baš kao i u njegovom komičnom filmu “Ne gledaj gore”, nebo možda pada na Netflix.

Dionice kompanije za streaming, Netflix, pale su čak 41% u odnosu na najviši nivo u istoriji koji je dostigla prije samo dva mjeseca. CNN piše da kompanija bolnim tempom dobija pretplatnike dok se konkurencija zahuktava. Odgovor kompanije na sve to: podigla je cijene sjevernoameričkim kupcima.

“Izgleda da su sazreli. Stalno podižu cijene, a sada kako bi zadržali nivo pretplatnika, neprestano dodaju sve više i više novih sadržaja, a uspjeh sadržaja je jako teško predvidjeti”, rekao je Majkl Nejtanson, medijski analitičar u MoffettNathansonu za CNN Business.

Nije bilo tako davno da je Netflix bio miljenik investitora, ali ti dani sada izgledaju kao davna prošlost. Dionice kompanije su u novembru 2021. dostigle vrhunac malo manje od 700 dolara, ali su ovog petka pale na oko 400 dolara.

Netflix je 2021. završio s 221,8 miliona pretplatnika. To je znatno više od konkurenata na tržištu streaminga, uključujući Disney, jednog od njegovih najbližih takmaca. Disney je u oktobru imao 118,1 milion pretplatnika, a od oktobra 2020. do oktobra 2021. povećao je pretplatu za 60%. Tokom istog razdoblja Netflix je porastao za samo 9%.