Gec Verner dm

Ko je bio Gec Verner: Od apotekara do milijardera i zagovornika univerzalnog dohotka za sve

Podijeli

Gec Varner osnivač njemačkog lanca drogerija DM, preminuo je u 78. godini života, objavila je ta kompanija.

Gec Varner rođen je u Hajdelbergu 1944. godine u porodici farmaceuta.

DM posluje u 14 evropskih zemalja. Zapošljava skoro 70.000 ljudi, a godišnje prihoduje i do 15 milijardi eura.

Kompanija posluje i u više zemalja u našem regionu ali ne i u Crnoj Gori.

Verner je preminuo kao 109. najbogatiji Njemac, čije je bogatstvo procijenjeno na 1,1 milijardu eura. Dva puta se ženio i za sobom je ostavio sedmoro djece. Kompaniju je vodio 35 godina.

Ko je bio Verner

U svojoj je biografiji priznao da ga je vlastiti uspjeh iznenadio. Put od “prodavača zubne paste” (kako sam sebe rado naziva) do uglednog poduzetnika sa socijalnom crtom nije bio predvidiv, pisao je ranije Deutche Welle.

Geca Vernera je otac, koji je bio vlasnik drogerije u Heidelbergu, izbacio iz kuće jer nije držao mnogo do njegovih poslovnih ideja. Bilo mu je tada 28 godina.

Godinu dana kasnije u Karlsruheu je otvorio svoju prvu drogeriju – Drogeriemarkt dm.

“U školi sam pao razred, nakon 11 godina sam prekinuo školovanje. Bio sam njemački juniorski prvak u veslanju, poslije sam izučio za drogerista, pa onda postao prokurist. Odmetnuti sin. Sanjar. Osnivač poduzeća protiv svoje volje”, pisao je Verner o sebi.

Spiegel piše da je, nakon završenog obrazovanja u Konstanzu, najprije radio u očevoj firmi “Drogerie Werner”. Međutim, njegove poslovne ideje tamo nijesu bile dobro prihvaćene.

Svoj rodni grad Heidelberg napustio je 1969. i pridružio se firmi “Drogerie Roth” iz Karlsruhea, da bi potom osnovao vlastitu firmu dm – Drogerie Markt.

Njegova maksima je bila “trajno, konstruktivno nezadovoljstvo postojećim uslovima” što je dovelo do stalnih promjena u firmi”. Takav stav je u konačnom doveo do velikog uspjeha kompanije.

Danas više od 66.000 ljudi radi za dm. Godišnji prihod njemačke kompanije je 12,3 milijarde eura.

Bio je poznat kao rani zagovornik univerzalnog osnovnog dohotka, što podrazumijeva zagarantovanu količinu novca od države pojedincu svakoga mjeseca nezavisno od primanja.

Od ranih 1990-ih, a sve više nakon odlaska iz svakodnevnog upravljanja kompanijom 2008, Verner je svoje vrijeme posvetio promoviranju ideje univerzalnog osnovnog dohotka.

“Uvijek je bio svjestan da nećemo doživjeti ostvarenje te ideje”, navodi se u saopštenju kompanije koje prenosi Biznis info.

Usprkos tome u zagovaranje te ideje “uložio je veliku energiju jer ju je prepoznao kao ispravnu i smislenu”.

Verner je takođe ostvario akademsku karijeru. Univerzitet u Karlsruheu imenovo ga je u maju 2005. direktorom Instituta za preduzetništvo i postao je profesor.