Šef Coca-Cole: Kupci neće još dugo tolerisati povećanje cijena

Podijeli

Vijest da rast potrošačkih cijena u SAD iznosio 7,5 odsto na godišnjem nivou u januaru 2022, što je najviše u posljednjih 40 godina, nije samo uplašila potrošače već i kompanije.

Proizvođači robe široke potrošnje stalno povećavaju cijene kako njihovi sopstveni proizvodni troškovi rastu, a za sada se čini da kupci prihvataju povećanje. Međutim, ako pitate generalnog direktora kompanije Coca-Cola to bi se moglo uskoro promijeniti, piše Bonitet.

Do sada su preduzeća mogla udobno da podižu cijene zbog posebnih okolnosti, kaže Džejms Kvinsi.

„Kupci su bili u mogućnosti da priušte povećanja jer je vlada upumpala stimulativni novac u privredu tokom pandemije. I manje je vjerovatno da će potrošači trepnuti zbog povećanja cijena pojedinačnih artikala kada troškovi rastu u cjelosti“, kaže on i dodaje da su te okolnosti, ipak, samo privremene.

„Na kraju se prelazi u drugu fazu gde se nalazi inflacija i smanjenje prihoda“, rekao je Kvinsi. „Lakše je odrediti cijene u stimulativnom okruženju u kojem svi ostali rastu. Mnogo je teže kada je prihod stvarno ograničen.“ Razlog je, kako piše CNN, što Amerikanci mogu očekivati daleko manju pomoć države u ovoj godini.

Međutim, Coca-Cola ne zazire od povećanja cijena, ali ni njihov rival Pepsi. Kako kaže njihov finansijski direktor Hju Džonston u kompaniji su spremni na više scenarija kada su cijene i troškovi proizvodnje u pitanju.

Kako piše u izvještaju, brojke o inflaciji znače da se američka ekonomija nalazi na raskrsnici, budući da se predviđa da će brzi tempo rasta iz 2021. usporiti ove godine kako budu nestajali efekti fiskalnih i monetarnih podsticaja.

Veće podizanje FED-ove kamate, s ciljem zauzdavanja inflacije, moglo bi da učini problematičnim ekonomski rast, za koji se, uprkos svemu, očekuje da će ostati iznad višegodišnjeg proseka. Kako će to uticati na potrošače, vidjeće se.