Prvi domaći NFT projekat u turističke svrhe: Blago Crne Gore u tokenima

Podijeli

Tokeni će od sada predstavljati ljepote Crne Gore, kazali su Nikolina Kovačević i Stefan Stešević, koji rade na projektu koji će predstaviti Crnu Goru na tržištu NFT tokena, piše Pobjeda.

NFT su vid kriptovalute koja omogućava da se razna umjetnička djela na različitim medijima i sajtovima “tokenišu“ i prodaju putem mehanizama digitalne trgovine.

Ovi tokeni su zasnovani na Ethereum blockchain tehnologiji, ne mogu se zamijeniti nekom drugom vrijednošću i u tom smislu su jedinstveni. NFT tokenom se mogu smatrati digitalna umjetnička djela, poput grafika, slika, fotografija, muzičkih ostvarenja, dijelova u video igrama, čija je vrijednost izražena u itirijum (ethereum) ili bitkoin kriptovaluti čija se vrijednost kasnije prevodi u dolare.

“‘Treasure of Montenegro’ je kolekcija od 777 srećnih NFT tokena, a ono što ovu kolekciju takođe čini jedinstvenom je učešće 70 umjetnika iz Crne Gore i svijeta” rekla je Kovačević, dodajući da projekat prati legenda o zemlji iz davnina, koju su samo srećnici imali prilike da vide i da se na prvi pogled zaljube.

Mladi preduzetnici, kako su kazali Pobjedi, razvijaju Montenegro Luxury Association – brend za inovativnu promociju Crne Gore i turističke ponude visokog kvaliteta. Ovim brendom upravlja tim isto tako mladih i ambicioznih ljudi, koji zajedno stvaraju nešto potpuno novo na ovim prostorima – jedinstvenu NFT kolekciju koja će Crnoj Gori otvoriti novi prozor u svijet.

“U prošloj godini su NFT digitalne umjetnine sa 50 američkih dolara dostigle vrijednost od 150.000 dolara u svega nekoliko sedmica. Prilikom svake kupovine se u itirijumu bilježi transakcija koja je javni dokaz da ste vi postali jedini vlasnik unikatnog NFT-a”, kaže Stešević i objašnjava da NFT kolekcionari kupuju potencijal koji ta umjetnina u sklopu datog projekta može ostvariti u budućnosti, odnosno omogućiti im da je prodaju po višoj cijeni i zarade na razlici.