euro, money

CBCG o slučaju CKB: Izolovan slučaj, neće uticati na stabilnost banke

Podijeli

Slučaj zloupotrebe službenog položaja u Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB) predstavlja izolovan slučaj koji ni na koji način ne može i ne treba da utiče na povjerenje klijenata u stabilnost i sigurnost poslovanja banaka, posebno imajući u vidu da sva potencijalna šteta pada na teret banke, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

CKB je potvrdio da su kontrolom poslovanja uočili moguću zloupotrebu službenog položaja od dijela zaposlenih, kojom je došlo do ugrožavanja interesa skoro 200 klijenata. Pojedini mediji navode da se radi o dva službenika banke koji su neovlašćeno sa računa klijenata skinuli 14 miliona eura.

“Centralna banka je u kontinuiranoj komunikaciji sa bankom informisana o radnjama koje banka preduzima u vezi sa uzrocima i obimom navedene zloupotrebe”, naveli su iz CBCG.

Banke kao privredna društva i zaposleni u njoj su, kako su dodali, prilikom poslovanja svjesni obaveze postupanja u skladu sa zakonom i eventualne krivično pravne odgovornosti u konkretnom slučaju, dok Centralna banka u skladu sa svojim ovlašćenjima i nadležnostima preduzima sve neophodne radnje i aktivnosti u cilju utvrđivanja propusta u organizaciji i funkcionisanju sistema internih kontrola banke, “koji je rezultirao navedenom zloupotrebom službenog položaja, kao i adekvatnosti postupanja banke u navedenom slučaju”.

Uloga Centralne banke je, ističe se, da svojim aktivnostima obezbijedi da sve poslovne banke u Crnoj Gori imaju dovoljno kapitala da mogu podnijeti ovakve incidente.

“Dakle, u konkretnom slučaju, uprava CKB je već najavila da je donijela odluku o namirenju svih deponenata, što znači da ni jedan klijent neće trpjeti štetu. Centralna banka Crne Gore u kontinutetu vrši posrednu i neposrednu kontrolu poslovanja banaka u Crnoj Gori, uključujući i CKB, kao sistemski važnu banku”, navodi se u saopštenju.

CKB je, kako su naveli, po svim pokazateljima poslovanja, najveća banka u Crnoj Gori i u skladu sa rezultatima posredne i neposredne kontrole, “njeno poslovanje je stabilno, uz parametre kapitalizovanosti i likvidnosti koji su znatno iznad zakonom propisanog minumuma”.

“U skladu sa navedenim, potencijalna zloupotreba službenog položaja od strane dijela zaposlenih, odnosno potencijalna šteta prouzrokovana po banku, po navedenom osnovu, neće na materijalno značajan način uticati na stabilnost poslovanja banke”, stoji u saopštenju CBCG.

Vezana vijest:

CKB: Ugroženi interesi skoro 200 klijenata, sva šteta biće nadoknađena