Wonder of the Seas Royal Caribbean

Nakon tri godine gradnje: Isplovljava najveći kruzer na svijetu

Podijeli

Prošle su tri godine gradnje i sada je najveći svjetski brod za krstarenje konačno spreman da dočeka putnike.

Dužine preko 360 metara, Royal Caribbean Wonder of the Seas isporučen je prošlog mjeseca i trebalo bi da počne svoje prvo putovanje iz Fort Lauderdalea na Floridi do Kariba 4. marta.

Kruzer sa 18 paluba izgrađen je u brodogradilištu Chantiers de l’Atlantique u Saint-Nazaireu u Francuskoj, a ima kapacitet za 6.988 gostiju i 2.300 članova posade.

“Uzbuđeni smo što ćemo goste širom svijeta upoznati s Wonder of the Seas i njegovim karakteristikama svjetske klase nakon šest godina dugog procesa”, kaže Mark Tamis, viši potpredsjednik hotelskih operacija u Royal Caribbean Internationalu za CNN Travel.

“Od planiranja do isporuke, iskoristili smo našu stručnost u Royal Caribbeanu, kao i uključili sugestije naših gostiju i povratne informacije turističkih partnera kako bismo stvorili nešto uistinu zadivljujuće”, dodao je. 

Brod će početi krstarenja od pet do sedam noći od Fort Lauderdalea na Floridi do Kariba u martu prije nego što će u maju pokrenuti krstarenja zapadnim Mediteranom iz Barselone i Rima.

Wonder of the Seas sastoji se od osam cjelina, od kojih jedna sadrži više od 20.000 pravih biljaka, a usluge na brodu uključuju ono što se opisuje kao “najviši tobogan na moru”, kao i zip line visok 10 paluba i ogroman bazen uz bazen filmsko platno.

“Uvijek smo se ponosili time što gostima nudimo najbolje i najinovativnije brodove kako bismo im pružili uistinu izvanredno iskustvo. Ovo naše novo čudo obuhvata sve to”, dodaje Tamis.

Brod je prvobitno trebalo da bude isporučen 2021, ali je to odgođeno zbog kašnjenja uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Industrija kruzera inače je suočena sa stalnim poremećajima u posljednje dvije godine, zbog pandemije. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti postavili su kruzing putovanja na najviši nivo rizika krajem decembra, ukazujući da je rizik za širenje virusa bio “vrlo visok” zbog porasta infekcije među putnicima i posadom na kruzerima nakon pojave varijanta omikron.