Visa i Mastercard blokirali više ruskih finansijskih institucija

Podijeli

Američke kompanije za kartično poslovanje Visa i Mastercard blokirale su više ruskih finansijskih institucija iz svoje mreže, poštujući tako vladine sankcije uvedene zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Visa je u ponedjeljak saopštiča da preduzima “brze mjere kako bi osigurala poštovanje sankcija”, dodajući da će donirati 2 miliona dolara Ukrajini za humanitarnu pomoć. Mastercard je najavio akciju u istom iznosu.

“Nastavićemo da sarađujemo ​​s regulatorima u nadolazećim danima kako bismo se u potpunosti pridržavali naših obaveza kako budu dolazile”, saopštio je Mastercard u izjavi u ponedjeljak veče.

Vladine sankcije podrazumijevaju obavezu da kompanije poput Visa-e obustave pristup svojoj mreži određenim pojedincima i institucijama, rekao je Reutersu izvor upoznat s tim pitanjem. Sjedinjene Države su na popis sankcija dodale više ruskih finansijskih kompanija, uključujući centralnu banku Rusije i drugog najvećeg kreditora, VTB banku.

U subotu su SAD, Velika Britanija, EU i Kanada najavile nove sankcije Rusiji – uključujući blokiranje pristupa određenim zajmodavcima međunarodnom sistemu plaćanja SWIFT, podsjeća Reuters, dodajući da su građani Rusije u nedjelju i ponedjeljak žurili prema bankomatima i čekali u dugim redovima zbog zabrinutosti da bi bankovne kartice mogle prestati da rade ili da će banke ograničiti podizanje gotovine.

Mnoge zapadne banke, avioprevoznici i mnogi drugi prekinuli su veze s Rusijom, nazivajući postupke te zemlje u Ukrajini neprihvatljivim. Evropske zemlje i Kanada zatvorile su svoj vazdušni prostor za ruske avione.