I Heineken napušta Rusiju

Podijeli

Pivski gigant Heineken saopštio je danas da će napustiti poslovanje u Rusiji uz procijenjeni trošak od 400 miliona eura, nakon što je prvobitno objavio da će samo obustaviti nova ulaganja i izvoz u tu zemlju.

Holandska kompanija se tako pridružila nizu zapadnih brendova koji zatvaraju pogone u Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu, pri čemu će ovaj potez vjerovatno pojačati pritisak na danskog rivala Carlsberg, vlasnika najveće ruske pivare Baltika, ocjenjuje britanska agencija Reuters, prenosi Tanjug.

„Zaključili smo da vlasništvo Heinekena nad poslovanjem u Rusiji više nije održivo i izvodljivo u aktuelnim okolnostima”, navodi se u saopštenju kompanije i dodaje da neće profitirati od bilo kakvog prenosa vlasništva.

Heineken je treći po veličini proizvođač piva u Rusiji, gdje posmeduje lokalne brendove Bočkarev, Ohota i Tri medvjeda.

Iz kompanije su naveli da namjeravaju da izađu iz Rusije na „uređen način” i da će nastaviti poslovanje u smanjenom obimu tokom prelaznog perioda kako bi otklonili rizik od nacionalizacije. Kompanija je dodala da će garantovati plate svojih 1.800 ruskih radnika do kraja ove godine i da očekuje da će ih otpis sredstava i drugi bezgotovinski troškovi koštati oko 400 miliona eura.

Mada je Heineken vodeći igrač na ruskom pivarskom tržištu, njegova prodaja tamo učestvuje sa samo 2,0 odsto u ukupnim prihodima kompanije. Akcije Heinekena su porasle za 0,8 odsto na 88,16 eura na prepodnevnom trgovanju na berzi u Amsterdamu.

Carlsberg, s udjelom od 27,3 procenta na ruskom tržištu, i dalje prodaje pivo pod brendom Baltika, ali je ranije ovog mjeseca najavio da je započeo stratešku reviziju svog poslovanja u toj zemlji i da obustavlja rusku proizvodnju istoimene marke piva.

Drugi najveći proizvođač piva u Rusiji je zajedničko preduzeće u vlasništvu turske kompanije Anadolu Efes i belgijske kompanije InBev. InBev je ranije ovog mjeseca saopštio da će prestati da prodaje Budweiser pivo u Rusiji i da će se odreći profita u zajedničkom preduzeću, koje posjeduje 11 pivara i 3.500 zaposlenih u toj zemlji.