Heineken prodao imovinu u Rusiji za jedan euro

Podijeli

Holandski proizvođač piva Heineken saopštio je danas da je napustio Rusiju i prodao svoje pivare u ovoj zemlji za simboličan jedan euro.

Kako prenosi holandski javni servis NOS, kupac je ruska industrijska grupa “Arnest”, koja se obavezala da će oko 100 miliona eura korporatovnog duga Heinekena otplaćivati u ratama, prenosi Tanjug.

Heineken, koji je u Rusiji imao sedam pivara i 1.800 zaposlenih, procjenjuje svoje troškove odlaska sa ruskog tržišta na 300 miliona eura.

Svi proizvodi brenda Heineken su već povučeni sa ruskog tržišta 2022. godine, a proizvodnja i prodaja “Amstela” će biti ugašena u narednih šest mjeseci.

Heineken neće pružati nikakvu dalju podršku brendu niti primati prihode, tantijeme ili druge naknade od Rusije.

“Povlačenje sa ruskog tržišta je trajalo mnogo duže nego što se prvobitno očekivalo, ali ova transakcija je obezbijedila budućnost naših zaposlenih u Rusiji i omogućila nam da na odgovoran način napustimo ovu zemlju”, izjavio je šef Hajnekena Dolf van den Brink.

Kompanija “Hajneken” je bila prisutna u Rusiji oko 20 godina, ali ovo tržište nije bilo previše profitabilno za holandskog proizvođača piva i kompanija je odlučila da napusti Rusiju.

U ugovoru se ne pominje mogućnost povratnog otkupa, iz čega proizilazi da se “Hajneken” neće vraćati u Rusiju.