electric car, električni automobil, punionica za električne automobile, charger

Planirate kupovinu električnog ili hibridnog auta? Država će vam pomoći do 5.000 eura

Podijeli

Fond za zaštitu životne sredine (Eko-fond) 27. aprila 2022. godine objavio je dva javna konkursa za dodjelu subvencija za kupovinu električnih i hibridnih vozila (kategorije L, M1 i N1), ukupne vrijednosti 200.000 eura.

Iz Fonda su precizirali da je 100.000 eura namijenjeno javnom sektoru i 100.000 eura građanima, privredi i preduzetnicima.

“Javni konkurs za javni sektor biće otvoren do 31. novembra 2022. godine, dok će Javni konkurs za fizička lica, privredu i preduzetnike biti otvoren do kraja tekuće godine ili do utrošenosti raspoloživih sredstava, u zavisnosti koji uslov prije nastupi”, navodi se u saopštenju.

Novina u odnosu na prošlogodišnji konkurs jeste to što je osim fizičkim licima, privrednicima i preduzetnicima, konkurs namijenjen i javnom sektoru, odnosno državnim organima, jedinicama lokalne samouprave, javnim službama koje imaju svojstvo pravnog lica i privrednim subjektima u kojima je država većinski vlasnik.

“Visina subvencije za kupovinu električnih vozila iznosi 5.000,00 eura, a hibridnih 2.500,00 eura. Maksimalni iznos subvencije koju korisnik može ostvariti za nabavku električnih vozila iz kategorije L iznosi 20% prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 1.500,00 eura”, precizira se.

Pod novim vozilom smatra se ono vozilo koje nije bilo u upotrebi i prva registracija vozila nakon proizvodnje nije izvršena prije 1. januara 2022. godine, objasnili su iz Fonda.

“Predmet Javnog konkursa su nova vozila nabavljena na području Crne Gore od ovlašćenih prodavaca automobila, kao i uvezena nova vozila”, navode iz Eko-fonda i ističu da se subvencije ne odnose na kupovinu električnih bicikala i trotineta.

Eko-fond dodjeljuje sredstva za kupovinu najviše dva vozila po korisniku za javni sektor, privredne subjekte i preduzetnike, dok fizičkim licima Eko-fond dodjeljuje sredstva za kupovinu jednog vozila.

“Korisnici subvencije će biti obavezni zadržati u vlasništvu i korišćenju subvencionisano vozilo. Korisnik ne smije otuđiti motorno vozilo koje je nabavio posredstvom dodijeljenih sredstava u periodu od dvije godine, koji se počinje računati od datuma prve registracije vozila, u suprotnom isti je obavezan izvršiti povraćaj dodijeljenih sredstava”, zaključuju iz Eko-fonda.

Rezultati konkursa biće objavljeni na sajtu Eko-fonda (www.eko-fond.me), na kom se mogu pronaći i detaljne informacije o uslovima javnog konkursa i procedure prijavljivanja sa prijavnim obrascima, zaključuje se u saopštenju.

Detalje konkursa možete vidjeti na sajtu Eko fonda.