Chicago, Čikago, financial, finance

10 najboljih gradova za vašu finansijsku karijeru

Podijeli

Finansijski poslovi se mogu pronaći u gotovo svakom gradu na svijetu, ali neki od njih nude veći potencijal od drugih.

Ovaj članak donosi 10 najboljih gradova za finansijske poslove i njihove specifičnosti. Svi ovi gradovi su skupa mjesta za život, ali s druge strane nude obilje visoko plaćenih poslova u finansijskoj industriji .

Evo 10 najpopularnijih gradova za finansijske stručnjake:

1. Boston, SAD

Mercerova ocjena troškova života za 2021.: 50

Jezik: Engleski

Prosječna mjesečna najamnina za jednosoban stan: 3.664 USD (2022.)

Boston je dom vodećih kompanija za upravljanje novcem i imovinom kao što su Fidelity Investments i Putnam Investments. Iako zapošljavanje u Bostonu može biti otežano tokom kriznog perioda, tržište rada za stručnjake za upravljanje imovinom obično je stabilnije od tržišta rada za investicijsko bankarstvo ili trgovanje. Ova stabilnost čini Boston privlačnim mjestom za finanaijske radnike tokom ekonomske recesije.

Stanovnici Bostona posebno su strastveni prema sportu. Boston je popularno odredište i za ljubitelje američke istorije, a grad je relativno blizu plaža i planina.

2. Čikago, SAD

Mercerova ljestvica troškova života za 2021.: 45

Jezik: Engleski

Prosječna mjesečna najamnina za jednosoban stan: 2.270 USD (2022.)

Čikago je sjedište velikih berzi i kompanija poput Chicago Board of Trade (CBOT) i Chicago Mercantile Exchange (CME), što ga čini centrom za trgovanje terminskim ugovorima i derivatima. Velike banke i brokerske firme takođe često imaju predstavništva u ovom gradu.

Čikago ima i živahan noćni život i popularne sportske timove, kao i uspješnu muzičku scenu; međutim, zime u vjetrovitom gradu su hladnije nego što to pokazuju zvanični podaci.

3. Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Mercerova ljestvica troškova života za 2021.: 42

Jezik: arapski

Prosječna mjesečna najamnina za jednosoban stan: 1.564 USD (2022.)

Dubai je jedan od najbrže rastućih gradova na svijetu i pokušava da stekne titulu finansijske prijestonice Bliskog istoka. Mnoge globalne finansijske institucije žure da tu otvore kancelarije, što grad čini popularnim odredištem za finansijske profesionalce.

Međunarodni kandidati za posao mogli bi otkriti da ovdje mogu pronaći posao čak i ako ne govore arapski. Iako je kosmopolitski, Dubai je i dalje muslimanski grad koji slijedi vladavinu šerijatskog zakona. Grad dopušta konzumaciju alkohola nemuslimanima, ali postoje stroga pravila koja se moraju pridržavati.

4. Frankfurt, Njemačka

Mercerova ljestvica troškova života za 2021.: 54

Jezik: njemački

Prosječna mjesečna najamnina za jednosoban stan: 1.164 USD (2022.)

Frankfurt je vjerovatno finansijska prijestonica kontinentalne Evrope i dom je njemačkih finansijskih divova, kao što je Deutsche Bank. Mnoge međunarodne kompanije takođe imaju svoja evropska sjedišta u Frankfurtu.

Ovdje je i sjedište Evropske centralne banke (ECB), koja upravlja zajedničkom monetom – eurom.

Frankfurt je rado birano odredište za banke i druge finansijske institucije koje se sele iz Londona nakon Brexita.

5. Hong Kong, Kina

Mercerova ljestvica troškova života za 2021.: 2

Jezik: kineski, engleski

Prosječna mjesečna najamnina za jednosoban stan: 2.192 USD (2022.)

Hong Kong je jedan od najboljih gradova za finansijske poslove u Aziji i ključna ulazna vrata u Kinu. Kao takvo, ovo je brzo rastuće tržište za široku paletu brokerskih, bankarskih poslova, poslova upravljanja imovinom i trgovanja. Iako možete proći i sa engleskim, znanje kineskog je velika prednost.

Hong Kong je skup i prenaseljen, ali je zato i živahan, uzbudljiv grad s nekim od najboljih mogućnosti za šoping. Kao regionalno avionsko središte, drugi dijelovi Azije su zapravo nadomak Hong Konga.

6. London, Velika Britanija

Mercerova ljestvica troškova života za 2021.: 18

Jezik: Engleski

Prosječna mjesečna najamnina za jednosoban stan: 2.297 USD (2022.)

London je za mnoge, umjesto Njujorka, finansijska prijestonica svijeta. Osim što su finansijski centar Ujedinjenog Kraljevstva, gotovo sve velike međunarodne banke i brokerske kompanije imaju značajnu prisutnost u Londonu. London je posebno jak u trgovanju valutama, zauzimajući više nego dvostruko veći tržišni udio od svojih najbližih konkurenata.

Nakon glasanja o Brexitu, finansijske institucije premjestile su značajan broj poslova iz Ujedinjenog Kraljevstva u druge gradove unutar Evropske unije (EU).

London je žarište kulture i noćnog života s brojnim pozorištima, ekskluzivnim restoranima, muzejima, pabovima, sportskim događanjima i lakim pristupom kontinentalnoj Evropi. Međutim, vrijeme u Londonu može biti turobno, posebno zimi.

7. Njujork, SAD

Mercerova ljestvica troškova života za 2021.: 14

Jezik: Engleski

Prosječna mjesečna najamnina za jednosoban stan: 3314 USD (2022.)

Njujork se obično smatra finansijskom prijestonicom svijeta. Mnoge od najvećih investicijskih banaka, uključujući Goldman Sachs, Morgan Stanley i Merrill Lynch, imaju sjedište upravo u Njujorku. Gotovo svaka velika globalna finansijska institucija prisutna je u ovom radu. I u vremenu velikih kriza, Wall Street radi i ostvaruje velike promote.

Grad koji nikad ne spava privlači mnoge ljubitelje brzog života. Ovdje vas čekaju predstave na Brodveju, fini restorani, muzeji, sportske događaje, noćni život koji nudi dobru muziku, klubove i barove.

8. San Francisko, SAD

Mercerova ljestvica troškova života za 2021.: 25

Jezik: Engleski

Prosječna mjesečna najamnina za jednosoban stan: 3.503 USD (2022.)

San Francisko je glavni grad finansija zapadnih Sjedinjenih Država. Postoje mnoge brokerske i bankarske kompanije s predstavništvom na području San Franciska, a kompanije poput Charlesa Schwaba i Franklin Templeton Investments tamo imaju svoje sjedište. Kao ulaz u Silikonsku dolinu, San Francisko je posebno usmjeren na tehnološki sektor, a područje zaliva je svjetsko sjedište industrije rizičnog kapitala.

San Francisko se može pohvaliti značajnom prirodnom ljepotom s plažama i parkovima. Iako vrijeme u San Francisku može biti maglovito, temperature su prijatne.

9. Tokio, Japan

Mercerova ljestvica troškova života za 2021.: 4

Jezik: japanski

Prosječna mjesečna najamnina za jednosoban stan: 1.152 USD (2022.)

Japan ima treću po veličini ekonomiju na svijetu. Tokio je dom većine sjedišta japanskih finansijskih institucija i regionalnih sjedišta mnogih međunarodnih kompanija. Nekada se smatrao suparnikom Njujorka za titulu svjetske finansijske prijestonice. Tokio je posljednjih godina izgubio na važnosti jer su japanska ekonomija i tamošnje finansijsko tržište posustali. Aktivnost je nedavno nešto pojačana, a ako se japanska ekonomija nastavi oporavljati, Tokio bi mogao napredovati u globalnim razmjerama.

Iako postoje neke šanse, u Tokiju je teško dobiti posao ako ne govorite japanski.

10. Cirih, Švajcarska

Mercerova ljestvica troškova života za 2021.: 5

Jezik: njemački, francuski, engleski

Prosječna mjesečna najamnina za jednosoban stan: 2.096 USD (2022.)

Cirih, glavni grad švajcarske bankarske industrije, nudi brojne finansijske poslove. Ovdje su sjedišta globalnih divova poput UBS i Credit Suisse, a grad je jak i u sektorima upravljanja imovinom i privatnog bankarstva. Kandidati za posao koji govore njemački ili francuski imaće više prilika za zaposlenje, ali je moguće i da dobro kvalifikovani kandidati koji govore samo engleski pronađu dobar posao.

Švajcarska je redovno visoko rangirana u istraživanjima kvaliteta života. Prirodne ljepote, čist vazduh, nizak nivo kriminala, relativno visoki prihodi i njegova kosmopolitska kultura čine Cirih popularnim mjestom za život.