sprava za vježbanje, Zdravko Ognjenović

Nikšićanin je za sebe napravio spravu za vježbanje. Sada mu Tehnopolis pomaže da od nje napravi biznis

Podijeli

Dugogodišnji sportski rekreativac iz Nikšića Zdravko Ognjenović odlučio je da spravu za vježbanje koju je napravio kući ponudi na tržište. Na putu od ideje do realizacije pomoć je pronašao u Tehnopolisovoj laboratoriji za inovacije.

“Ja sam u kućnim uslovima napravio jednu spravu koja se pokazala vrlo korisna i vrlo funkcionalna na kojoj može da se vježba bukvalno cijelo tijelo, da se odradi preko 30 različitih vježbi i onda sam došao na ideju da napravim nešto što bi moglo da se komercijalizuje”, kazao je on.

Na tom putu dobio je podršku Tehnopolisa i njihove laboratorije za industrijski dizajn.

“Trenutno smo na izradi mašinskog crteža i to nije jedan već 50 crteža. Oni onda završavaju kod majstora, to je sljedeći dio, da se nabavi materijal, da se napravi taj prototip, da vidimo da li to stvrno tako funkcioniše, da li je to zaista toliko dobra stavr da bi mogla da se ispravi i kasnije naravno poizvede”, kaže inovartor, prenosi portal RTCG..

Zdravko je samo jedan od korisnika tri laboratorije koje su uz podršku Evropske unije od skoro milion eura otvorene u Tehnopolisu.

“Što se tiče biotehničke laboratorije do sada smo podržali nekih 50 poljoprivrednih proizvođača, s tim kako se budemo razvijali taj broj će se podržavati. Što se tiče podrške za industrijski dizajn smo podržali nekih 15-tak projekata. Imamo i Date centar koji još uvijek razvijamo a koji će biti stavljen u funkciju svim start upovima”, kaže Đorđije Brkuljan iz Tehnopolisa.

A, sve te usluge mogu koristiti početnici u biznisu i preduzetnici iz cijele Crne Gore i to besplatno. Zato će zahvaljujući podršci Evropske unije biti unaprijeđen poslovni ambijent ne samo u gradu pod Trebjesom nego i u državi, kažu iz nikšićke lokalne smouprave.

“Sve tri laboratorije su važan dio podrške u dijelu unapređenja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, doprinose unapređenju procesa proizvodnje i kvaliteta proizvoda i usluga, razvoju novih proizvoda i uluga uz korišćenje savremenih usluga i digitalizaciju procesa poslovanja”, kaže Biljana Pinjatić iz Opštine Nikšić.

Opština Nikšić koja važi za najveću u državi godinama se suočava sa velikim brojem nezaposlenih pogotovo mladih. Zato ovakvi i slični projekti motivišu upravo mlade da posao ne čekaju na Birou rada već da se probaju u biznisu, kažu u Institutu za preduzetništvo i ekonomski razvoj.

Pogledajte prilog RTCG: