crypto currencies

4 predviđanja šta će se dogoditi s kriptovalutama u budućnosti

Podijeli

Istorija kriptovaluta je prilično fascinantna. Iako su popularizovane tek posljednjih 10-ak godina, prve digitalne valute pojavile su se još 80-ih godina prošlog vijeka.

Izumitelj digitalne gotovine je David Chaum, američki kriptograf. No, u toj fazi nije bilo decentralizivanih protokola ili softvera za digitalnu valutu. Godine 2008. anonimna grupa pod imenom Satoshi Nakamoto osmislila je bitcoin. To je zapravo bio početak revolucije kriptovaluta kakve danas poznajemo. Izumitelji bitcoina željeli su da bude decentralizovana alternativa valuti koju kontroliše vlada.

Bitcoin je veoma popularan jer državne institucije i banke nemaju kontrolu nad njim. Nadalje, ne morate imati tehničko znanje da biste ulagali u kriptovalute. Industrija je nastavila da raste, što ga je dodatno učinilo privlačnom temom među finansijskim stručnjacima.

Yahoo! Finance nam donosi neka predviđanja o kriptovaluti u 2022, ali i dalje:

1. Regulacija kriptovaluta

Kako trenutno stvari stoje, ne postoji međunarodna koordinacija ili dogovor regulacije kriptotržišta. No, rastuća popularnost kriptovaluta postaje briga međunarodnih tijela i mnoge države rade na procjeni rizika i razvijaju relevantne odgovore na ovu rastuću industriju.

Bez relevantnih zakona i smjernica, kriptovalute postaju nesigurne za ulagače. Izloženost ranjivosti od strane cyber kriminalaca i drugih prevaranata velika je briga, takođe.

Izazov je uspostaviti prave agencije za nadzor transakcija kriptovalutama. Ipak, mnoge vlade ovo smatraju prioritetom.

2. Ulazak institucionalnih investitora

Tehnička analiza finansijskih tržišta pokazuje održivost kriptotržišta. To bi moglo objasniti zašto institucionalni investitori i dalje gledaju na kriptovalute kao na održivu platformu. Oni vide da ima puno mogućnosti za profit.

Ipak, problem može biti nedostatak sigurnosti u vezi s kriptovalutama. Izvještaj CNBC-a pokazuje da je platforma Poly Network izgubila više od 600 miliona dolara usljed hakerskih napada.

Zanimljivo je da su hakeri vratili značajan iznos novca koji su ukrali. Neki analitičari kažu da bi to moglo biti zbog poteškoća s pranjem kripto imovine. No, to nije jedina vijest o ogromnim gubicima zbog kibernetičkog kriminala.

Veće prihvaćanje bitcoina od institucionalnih investitora zahtijevaće jednu stvar – stroge sigurnosne mjere. Biće značajnijih ulaganja u tehnološka rješenja za poboljšanje ekosistema kriptotržišta. Platforme bi trebalo da budu sposobne da podnEsu značajne količine ulaganja. I to se mora dogoditi u kratkom vremenu.

3. Integracija kriptovaluta

Kriptovaluta je već prihvatljiv oblik plaćanja u različitim područjima. No, i dalje nije dosegla nivo na kojoj bismo je mogli nazvati mainstream oblikom valute. Industrijski igrači prilično su optimistični da bi to uskoro mogao biti slučaj.

Neke banke, online igre i neke platforme za e-trgovinu već sada prihvataju bitcoin, uključujući Square i PayPal. “Tesla” ima milijarde dolara u kriptoimovini, a interes i drugih stalno raste.

Stoga bi vrlo brzo bitcoin mogao biti važan faktor u međunarodnoj trgovini. Zanimljivo je da su mnoge banke u početku bile otporne na kriptovalute, ali su posljednje vrijeme popustile.

Jedan od najvećih kritičara bio je izvršni direktor JPMorgan Chasea, Džejmi Dajmon. Za njega bitcoin nije bio dobra opcija za čuvanje vrijednosti. Upozoravao je i na mogućnost zloupotrebe kriptovaluta u nezakonite svrhe. Svoje mišljenje iznio je na Svjetskom ekonomskom forumu 2014. godine. Osam godina kasnije, bankarska industrija je u u trci za kriptom, pokušavajući iskoristiti momentum.

Od 2019. JP Morgan je radio na svojoj digitalnoj valuti. Glavni igrači u industriji možda neće imati previše izbora nego prihvatiti korišćenje kriptovalute.

4. Kriptovaluta kao održiva opcija ulaganja

Šta sve to znači za kriptoinvestitore? Recimo da je vaša strategija bila dugoročna kriptoinvesticija. Što više ljudi koristi kripto investiciju, to dobija veću vrijednost. Što je veća vrijednost, veća je potražnja za kriptovalutama. Zamislite to kao ulaganje u tradicionalno tržište dionica.

No, vraćamo se na našu raniju točku učenja kako ulagati u kriptovalute. Tržište je doživjelo veliku volatilnost. Bitcoin je, na primjer, prošao vrlo dobro u 2021. godini, dosegnuvši preko 68.000 dolara. No do maja 2022. cijena je pala na 36.000 dolara.

Tehnička analiza kripto tržišta pokazuje da je ta oblast prilično špekulativna. U posljednjih nekoliko godina došlo je do značajnih skokova i padova. Zato kriptoulaganje nije kratkoročna strategija.

Zaključak

Predviđanja govore da će sve više kompanija koristiti kriptovalute. To bi moglo katapultirati značaj kriptovaluta kao glavnog proizvoda. Ipak, nedostatak adekvatne kriptobezbjednosti i dalje muči investitore. Igrači se moraju udružiti kako bi inovirali i stabilizovali ekosistem. Regulacija sektora takođe može biti ono što industriji treba kako bi dostigla željeni nivo prihvatanja.