Trostruki šok: Brisel srezao prognozu rasta crnogorskog BDP-a na 3,8 odsto, što je i dalje više nego na nivou EU

Podijeli

Evropska komisija (EK) srezala je u najnovijim proljećnim ekonomskim prognozama procjenu rasta crnogorske ekonomije u 2022. godini sa jesenjih 6,4 na 3,8 odsto.

U proljećnom izvještaju EK koji donosi nove prognoze, očekuje se da bi crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) u narednoj godini trebalo da ojača dodatnih, i značajnih 3,4 odsto, što je rast u odnosu na jesenju prognozu od 3,2 odsto.

Turizam pogurao cijelu ekonomiju za 12,4 odsto

Analitičari EU su naveli da je obnavljanje turizma, brže nego što se očekivalo, rezultiralo snažnim oporavkom privrede u prošloj godini za čak 12,4 odsto, ali će u ovoj godini značajno usporiti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

„Rusi i Ukrajinci čine značajan udio turista“, ističe se u izvještaju.

Dodaju da su jesenje prognoze pogoršane trostrukim šokom.

“Početkom ove godine cijene hrane i energije dodatno su povećane usljed ruske agresije na Ukrajinu. Očekuje se da će rat imati negativan uticaj na crnogorsku turističku industriju, kako Rusi i Ukrajinci čine 20 odsto ukupnog broja posjetilaca”, navodi se u izvještaju.

Crnogorski rast i dalje jači nego na nivou EU

Rast realnog BDP-a na nivou EU prognozira se na 2,7 odsto u ovoj i 2,3 odsto u narednoj godini u odnosu na šest mjeseci ranije očekivanih četiri odnosno 2,8 odsto.

Ističe se da su prije rata u Ukrajini izgledi za EU ekonomiju bili bolji i ukazivali su na produženu i robusnu ekspanziju.

“Međutim, ruska invazija na Ukrajinu postavila je nove izazove baš kada se EU oporavila od ekonomskih posljedica pandemije”, navodi se iz EK.