McDonald's restoran

McDonald’s u Rusiji našao lokalnog kupca: Slijedi preuzimanje radnika i ribrending

Podijeli

McDonald’s je pronašao lokalnog kupca za svoj ruski posao, nakon što ga je rat u Ukrajini natjerao da napusti zemlju.

Aleksander Govor, koji trenutno upravlja s 25 McDonald’sovih restorana u Sibiru, preuzeće restorane i zaposlene, upravljajući njima pod novim brendom, rekao je div brze hrane.

Nije otkrio prodajnu cijenu, ali je upozorio investitore da će od izlaska biti potrebno više od milijardu dolara. McDonald’s je u Rusiji radio više od 30 godina.

Otvaranje prvog restorana u Moskvi 1990. simbolizovalo je otapanje hladnoratovskih napetosti, podsjeća BBC a godinu dana kasnije, Sovjetski Savez se raspao, a Rusija je otvorila svoju ekonomiju kompanijama sa Zapada.

Više od tri decenije kasnije, međutim, to je jedna od sve većeg broja korporacija koje se povlače jer rat u Ukrajini i zapadne sankcije otežavaju rad.

McDonald’s, koji je imao gotovo 850 restorana u zemlji, od kojih su većina u direktnom vlasništvu, rekao je da očekuje da će posao, koji podliježe regulatornom odobrenju, biti zaključen u narednim sedmicama.

Govor je vlasnik licence McDonald’sa od 2015. Takođe je suosnivač Neftekhimservice, rafinerske kompanije i član uprave druge firme koja posjeduje hotel Park Inn i privatne klinike u Sibiru.

Ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov rekao je da je dogovor rezultat “dugog i teškog” pregovaračkog procesa i da će vlada pružiti Govoru svu potrebnu pomoć za uspostavu poslovanja u dosadašnjim McDonald’sovim objektima.

Uslovi predviđaju da se 62.000 zaposlenih McDonald’sa u Rusiji zadrži najmanje dvije godine, uz postojeću platu, a Govor će isplaćivati ​​plate korporativnom osoblju u Rusiji dok se posao ne završi.

McDonald’s će zadržati svoj zaštitni znak u zemlji, navodi se, dok će restoranima biti ukinut jelovnik, logotip i druge robne marke.

Najavljujući planove za prodaju ranije ove sedmice, izvršni direktor McDonald’sa Kris Kempcinski nazvao je tu odluku “izuzetno teškom”.

“Međutim, mi smo predani našoj globalnoj zajednici i moramo ostati nepokolebljivi u svojim vrijednostima. A naša predanost našim vrijednostima znači da više ne možemo zadržati posao koji se tamo odvijao”, rekao je.

McDonald’s je u martu obustavio rad u restoranima koje je posjedovao u Rusiji, navodeći kao razlog “humanitarnu krizu” i “nepredvidivo radno okruženje” uzrokovano ratom u Ukrajini.

Taj potez je izazvao bijes među ruskim političarima i podstakao prijetnje da će posao biti zaplijenjen.

Ubrzo je ruskim vlastima podnesena prijava za patent za lanac restorana “Ujka Vanja”. Ime, isto kao i poznato djelo ruskog dramatičara Antona Čehova, bilo je jedno od nekoliko registrovanih marki zapadnih kompanija koje su se pojavile.

Prošle godine su Rusija i Ukrajina činile oko 9% prihoda McDonald’sa.

Novi potez McDonald’sa uslijedio je nakon što je francuski proizvođač automobila Renault prodao svoj većinski udio u proizvođaču automobila Aftovaz državnom istraživačkom institutu za simboličnu svotu, dok je njegov posao preuzeo grad Moskva. Očekuje se da će se proizvodnja u fabrici Renault nastaviti pod poznatom markom iz sovjetskog doba, Moskvič.