Mate Rimac, Rimac Automobili

Vrijednost Rimac Grupe novom investicijom premašila 2 milijarde eura

Podijeli

Rimac Grupa prikupila je 500 miliona eura u novom investicijskom krugu, čime je tržišna vrijednost kompanije premašila dvije milijarde eura.

Ključni novi ulagači su SoftBank Vision Fund 2 i Goldman Sachs Asset Management, uz učestvovanje postojećih dioničara Rimac Grupe, uključujući Porsche i InvestIndustrial. Mate Rimac i dalje posjeduje najveći udio u kompaniji, javljaju hrvatski mediji a prenosi Bonitet.

“Počašćeni smo podrškom značajnih novih investitora kao što su SoftBank Vision Fund 2 i Goldman Sachs Asset Management, koji vjeruju u našu viziju. Zahvalni smo i Porsche-u i InvestIndustrial-u, koji su i dosad igrali važnu ulogu u našem uspjehu, a sada su pojačali svoju podršku novim ulaganjem. Dok reorganizujemo Rimac Grupu, uspostavljamo nove proizvodne procese da bismo zadovoljili globalnu potražnju, zapošljavamo 700 novih zaposlenih samo u 2022, otvaramo nove kancelarije na više lokacija u Evropi i širimo proizvodnju u Kampusu i na drugim lokacijama, potpora naših stručnih investitora pomoći će nam da dovedemo kompaniju do sljedeće faze života. Želio bih i lično da zahvalim svim našim zaposlenima jer bez njihovog vrijednog rada, odanosti i entuzijazma za viziju Rimac Grupe ne bismo bili ovdje gdje smo danas”, rekao je Rimac.

Vrijednost Rimac Grupe sada je preko dvije milijarde eura, a sama grupa ima većinsko vlasništvo u Bugatti Rimcu s 55 odsto udjela dok je ostalih 45 odsto u vlasništvu Porsche-a. Rimac Technology je nedavnim izdvajanjem postao potpuno nezavisna firma u stoodstotnom vlasništvu Rimac Grupe.

Na temelju znanja stečenih razvojem električnog hiperautomobila Rimac Nevera, Rimac je razvio širok raspon proizvoda i usluga za cijeli proces od koncepta do serijske proizvodnje raznih ključnih elemenata električnih i hibridnih automobila. Rimac Technology već je ušao u partnerstvo s mnogim globalnim brendovima, među kojima su Porsche, Hyundai, Automobili Pininfarina, Koenigsegg i Aston Martin.

Rimac Technology povećava svoje proizvodne kapacitete i završava izgradnju novog Rimac Kampusa. Kada dostigne svoj pun kapacitet u Kampusu, Rimac Technology moći će proizvoditi desetine hiljada komponenti godišnje, u rasponu od hibridnih baterijskih sistema do cijelih platformi za druge proizvođače.

Ako ste propustili:

Rimac privukao investicione divove: SoftBank i Goldman Sachs ulažu pola milijarde eura