ship, cargo, economy, port

Koliko će potonuti globalna ekonomija: MMF priprema nove, pogoršane izglede za 2022.

Podijeli

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će dodatno sniziti prognozu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini, zbog niza kriza koje bi neke zemlje mogle gurnuti u recesiju. MMF bi, kako prenose agencije, time smanjio prognozu treći put u ovoj godini.

U aprilu su snizili prognozu za ovu godinu za gotovo puni procentni poen, na 3,6 odsto. Istu stopu rasta trenutno očekuju i u narednoj godini.

Portparol MMF-a Geri Rajs kazao je da procjene i dalje pokazuju rast aktivnosti na svjetskom nivou, “ali neke zemlje možda su na pragu recesije”.

Prema njegovim riječima, očekivano sniženje rezultat je kontinuiranog rata u Ukrajini, oscilacija cijena sirovina, vrlo visokih cijena hrane i energije, nečekivano snažnog usporavanja kineske privrede i podizanja kamatnih stopa u nizu razvijenih ekonomija.

On nije podrobnije objasnio izglede za Kinu.

“Svjedočimo stapanju kriza i kombinaciji svih tih trendova koji idu u istom smjeru konkretizacije rizika sporijeg rasta”, rekao je Rice.

On je dodao da je jasno da se dogodio niz stvari koje bi mogle podstaći MMF da dodatno snizi prognoze.

“Puno se toga dogodilo i još se događa velikom brzinom otkako smo posljednji put objavili prognoze”, poručio je Rice.

MMF bi prema redovnom rasporedu trebalo da objavi ažurirane prognoze sredinom jula.

Svjetska banka snizila je prognozu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini gotovo za trećinu, na 2,9 odsto, ukazavši na sve teže posljedice ruske invazije na Ukrajinu.

Dan kasnije, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) prepolovila je prognozu rasta svjetske privrede, na tri odsto, upozorivši da najteže posljedice prijete Evropi.

Foto: Sea freight photo created by dashu83 – www.freepik.com