Kada će prepoznati Smokovac – Mateševo: Google Maps od sada procjenjuje koliko će vas koštati putarina

Podijeli

Nova opcija servisa Google Maps koja procjenjuje iznos putarine koji ćete platiti za vožnju određenom rutom počela se pojavljivati ​​u aplikacijama za Android i iOS,.

“Android policija” izvještava da su u aplikaciji registrovane nove cijene putarine, iako to još nije vidljivo na drugim uređajima koje smo isprobali na istoj ruti. Opciju prikaza putarine Google je najavio u aprilu.

Google precizira da se prikazana cijena putarine temelji na “pouzdanim informacijama lokalnih tijela za naplatu putarine” i uzima u obzir propusnice i doba dana pri obračunu ukupne cijene.

Google Maps su vas ranije mogle upozoriti kada se putarina plaća na putu, ali ne i izračunati koliko bi vas to moglo koštati.

Prema Googleu, ova opcija je dostupna za “gotovo 2.000” auto-puteva s naplatom u SAD-u, Indiji, Japanu i Indoneziji za njegove iOS i Android aplikacije. Kaže da “uskoro” planira dodati podršku u više zemalja. To znači da će Evropa, pa i Crna Gora još čekati za aktivaciju ove korisne opcije na sve popularnijem servisu Google Maps.