hotel

Ko će još ugrabiti crnogorski “zlatni pasoš”: Gradnja hotela “Magnum” u Kolašinu od 13 miliona eura uvrštena u listu razvojnih projekata

Podijeli

Crnogorska Vlada je na sjednici u četvrta prihvatila predlog za kandidovanje projekta na listu razvojnih projekata u oblasti turizma – Izgradnja hotela “Magnum Kolašin”, po kondo modelu poslovanja u Kolašinu.

Ukupna predračunska vrijednost investicije iznosi 13,34 miliona eura “iz sopstvenih sredstava u punom iznosu”.

U pitanju je program ekonomskog državljanstva, prema kojem investitor dobija crnogorski pasoš u zamjenu za ulaganje. Program je godinama pod jakim kritikama Brisela i Vlada se obavezala da će ga ukinuti do kraja godine. Nije poznato koliko će još stranih investitora, kojih je do sada bilo preko 400, uglavnom Rusa, dobiti crnogorsko državljanstvo.

Planirano je da hotel „Magnum” ima 4 zvjezdice, posluje po kondo modelu, ima 105 smještajnih jedinica, tačnije 201 ležaj, različitog tipa i površine, precizirali su iz Vlade.

Hotel će, prema tim inforamcijama, činiti 25 apartmanskih jedinica i 80 soba.

Period povraćaja investicije je u 18. godini projekta, tj 15. godini poslovanja hotela, a predviđeno je otvaranje 64 nova radna mjesta.

“Imajući u vidu da je investitor dostavio traženu bankarsku garanciju, na iznos od 2,5 miliona eura, kao i da je ponuda od strane agencija za provjeru kreditne sposobnosti ocijenjena najboljim ocjenama, što je pokazatelj dobrog poslovanja i u najizazovnijim poslovnim okruženjima, te jasnog kredibiliteta banke, na sjednici je konstatovano da su ispunjeni svi formalni uslovi da se projekat uvrsti na Listu”, navodi se u saopštenju Vlade.

Kolašin je godinama “meta” investitora koji žele da preko investicije dođu do crnogorskog državljanstva. U toku je gradnja nekoliko velikih rizorta u samom gradu i okolnim skijalištima, ukupne vrijednosti više stotina miliona eura.

Foto: Hotel sign photo created by kstudio – www.freepik.com