Aleksandar Damjanović, ministar finansija

Ministar finansija pozvao građane da ne plaćaju bez fiskalnog računa: “Ne dozvolite da nas prave budalama i idiotima”

Podijeli

Ministar finansija Aleksandar Damjanović poručio je danas građanima da ne plaćaju proizvode i usluge tamo gdje im ne izdaju validan fiskalni račun.

„Ako ne daju fiskalni račun, nemojte ga platiti”, poručio je Damjanović iz Skupštine Crne Gore.

On je kazao da se zbog toga može desiti i tuča vlasnika sa gostom, ali mu to nije problem.

“Neće to biti lijepo za Crnu Goru i apel da se takve stvari ne dese, ali neka se i to desi ako treba, pa da se svima nama upali lampica da imamo svijest da ne idemo u lokale gdje nam neće izdati fiskalni račun, jer su onda pokrali i nas i državu i napravili nas budalama i idiotima”, kazao je Damjanović.

On je rekao da postoji dovoljno legalnih i fiskalno odgovornih pružaoca usluga da se može kod njih ići.

Istakao je da je mnogo veći problem to što su neki subjekti uveli fiskalizaciju, ali ne izdaju račune.

Damjanović je ocijenio da je elektronska fiskalizacija, uvedena prošle godine, kao ozbiljan projekat, zaživjela “kako treba” te da je u sistemu, zaključno sa 28. junom, registrovano 29,02 hiljade obveznika, kao i 43,83 hiljade elektronskih naplatnih uređaja putem kojih se izdaju računi i evidentira promet.

Neto naplata po osnovu PDV-a za prošlu godinu iznosila je 691,95 miliona eura, što je za 162,2 miliona ili 30,6 odsto više u odnosu na 2020, dok je u odnosu na planiranu više za 80,1 milion ili 13,1 odsto.

Govoreći o turističkoj sezoni, Damjanović je rekao da veliki dio prihoda od izdavanja plažnog mobijlijara nije oporezovan te da je Uprava prihoda i carina (UPC) pred ozbiljnim zadatkom.

„Fokus je i na fiskalizaciji izdavaoca privatnog smjetaja. Tu je ubjedljivo najveći poreski potencijal i uvjeren sam da, ukoliko bi se on do kraja iskoristio, gotovo da ne bi bilo potrebe za nekim dodatnim zaduživanjem Crne Gore za neke hitne stvari“, istakao je Damjanović.