dron, drone, delivery, box

Brže, jeftinije, zelenije: Da li su isporuke dronom budućnost logistike?

Podijeli

Nebo više nije granica, kako se do sada govorilo, jer se već rezervišu mjesta za izlete na Mars, govori se o letećem taksiju a paketi poručeni od Amazona biće nam isporučeni dronom.

Euronews piše da su očekivanja da će do 2050. godine dvije trećine stanovništva živjeti u gusto naseljenim, urbanim sredinama, što je podstaklo kalifornijsku kompaniju UVL Robotics koja se bavi bespilotnim letelicama sa vještačkom inteligencijom, da dostava dronovima vrlo brzo ne bude naučna fantastika.

UVL Robotics je svoje istraživanje zasnovao na radu originalnog autonomnog sistema u Muscatu, glavnom gradu Sultanata Oman, u kojem živi više od milion ljudi, i prvi je u svijetu dobio dozvolu za rad od omanske uprave civilnog vazduhoplovstva i lokalne vlade.

„Radili smo mnogo testova i demonstracija za različite vertikale u logistici“, kazao je suosnivač UVL Robotics & Direktor MENA, Musa Al Baluši za Euronews.

UVL Robotics testira isporuke dronom u Omanu „od lijekova do dostave hrane i namirnica i pošte“ i kaže da mogu skratiti vrijeme isporuke naroćito do planinskih područja i ostrva.

“Tržište troškova isporuke je jako skupo i predviđa se da će do 2028. godine dostići 50 milijardi eura i tu ima prostora da se dronovi pokažu kao isplativije i efikasnije rješenje. Amazon će razviti tehnologiju autonomnog robota za isporuku u Finskoj. U prosjeku, cijena računa za isporuku paketa namirnica od 3 kilograma biće 5 dolara ili manje, u scenariju gdje šest dronova obavlja 192 brza putovanja dnevno u radijusu od 10 kilometara. Ovakav princip dostave mogao bi da bude bezbjedniji i do tri puta brži”, kaže Al Baluši.

„Možemo da prebacimo isporuke iz dana u sate i iz sati u minute“, rekao je on i dodao da bi dronovi posebno mogli da smanje vrijeme isporuke preko teže dostupnih planinskih oblasti i ostrva Omana.

Posebne prednosti odnose se na emisiju štetnih gasova, koja bi u narednih osam godina mogla da se poveća za 78 odsto u 100 velikih svjetskih gradova, stoji u izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma.

Potpuno električna rješenja za isporuku zasnovana na dronovima su na mnogo načina zelenija od kopnenih alternativa. Većina isporuka koje se sada testiraju se odnose na pakete koji su dovoljno mali da im nije potreban transport kombijem ili kamionom, a UVL je otkrio da bi odsustvo vozila na ulicama moglo dovesti do smanjenja emisija CO2 za 30 do 50 procenata.

„Urbana mobilnost se brzo razvija i nastaviće da se razvija u godinama koje dolaze. Nadamo se da ćemo vidjeti da se stvari brzo kreću u svjetlu inovacija COVID-19 i poslije rata u Evropi“, rekao je za Euronews Jogeš Gajkvad, osnivač londonske kompanije “Luvidigital WorldWide”, koja podržava francuski EVTOL-a (električno vertikalno polijetanje i slijetanje) i radi na pokretanju privatnog fonda za kapital koji je fokusiran na urbanu mobilnost.

Mnogi veći igrači takođe rade na tome i Gajkvad očekuje da će neke “cool” tehnologije doći sa Olimpijskih igara u Parizu 2024, kada će pariski vazdušni taksiji početi probne letove.

„Prevazilaženje evropske birokratije biće ključno“, kaže Gajkvad, jer su SAD, Kina i Japan daleko ispred što se tiče regulisanja pravih okvira i dozvola. Pravi regulatorni okvir je jedna od dvije kritične komponente koje zaista omogućavaju stabilnu isporuku dronom na posljednjem kilometru”, kaže Harison Volf, direktor Globalne politike avijacije u kompaniji za instant logistiku Zipline i saradnik na Svjetskom ekonomskom forumu.

„Što se tiče tehnologije, potrebni su nam dronovi koji mogu da identifikuju i izbjegnu avione i objekte kako bi bezbjedno i pouzdano stigli na svoje odredište“, rekao je Volf.

Španija je domaćin masovnih testova letenja bespilotnih letjelica kako bi se pripremila za budućnost u kojoj bespilotne letjelice vladaju nebom. „Na regulatornoj strani, kompanije blisko sarađuju sa državnim službama koje rade na razvoju regulatornih okvira”, rekao je Volf.

Pored toga, većina velikih svetskih kompanija koje žele da posluju u svemiru se sada fokusira na to kako ova nova tehnologija može donijeti značajnu vrijednost ljudima koji žive van gradova.

„Dronovi transformišu živote“, rekao je Gaikvad.

Na sjeveroistoku Indije, koji je težak teren, bilo je slučajeva isporuke organa dronovima u zdravstvu. NHS će koristiti bespilotne letjelice za prenošenje lijekova za hemoterapiju za pola sata. Pandemija je pokazala da postojeći logistički sistemi nijesu efikasni, ili pravedni koliko bi trebalo da budu. Ljubitelji dronova tvrde da bi oni mogli da služe teže dostupnim zajednicama i da pomognu u borbi protiv nejednakosti, pošto mogu da skrenu sa utabanih staza.

„Želim da bude jasno da isporuka dronova nije ograničena na urbani uticaj. Naš posao se sastoji u tome da obezbijedimo da mjesto gdje živite ne utiče na vaš život. Uz isporuku dronom, ljudi mogu da dobiju ono što im je potrebno za samo 15 minuta”, kaže Harison Volf.

Foto: hyeri kim from Pixabay